Odpowiedz

Wyciągi MT940 i identyfikator transakcji

W dokumentacji MT940 w opisie pola ":61Emotikon: Smutnylinia transakcji)"  jest informacja:

"Numer identyfikacyjny transakcji 13nV Numer identyfikacyjny transakcji (wykorzystywane 11 znaków)"

Skąd zatem w wyciągach w formacie PDF i w plikach CSV historii transakcji bierze się pięcioznakowy przedrostek identyfikatora transakcji?

Przykładowo, w wyciągu PDF i w liście transakcji widnieje identyfikator transakcji "201927097206460024" jednak w pliku MT940 dostępne jest tylko (zgodnie z dokumentacją) "97206460024". Skąd zatem bierze się przedrostek "2019270"?

Odpowiedz
0 Lajków
websafe
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
13
5
06-03-2019
Wiadomość 1 z 4 (7 201 wyświetleń)

Re: Wyciągi MT940 i identyfikator transakcji

Plik MT940 jest przygotowywany w ściśle określonym formacie, zgodnie z przyjętą dokumentacją.
Pięcioznakowy przedrostek identyfikatora transakcji w wyciągach PDF i w plikach CSV, to data w formacie rok oraz dzień roku (np. 20.01.2019 to 2019020).

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MartynaC
Były moderator
Były moderator icon
427
94
12-04-2017
Wiadomość 2 z 4 (7 027 wyświetleń)

Czyli plik PDF wyciagu nie jest generowany na podstawie informacji zawartych w pliku MT940, tylko zawiera dodatkowe dane, niedostępne w MT940? Przeanalizowałem aktualną dokumentację MT940 https://en.ing.pl/ing-business/format-specification i nigdzie nie mogę się tam doszukać informacji o zastosowanym przedrostku ROK + DZIEŃROKU. I jest to data transakcji, czy księgowania?

Troszkę to jest niespójne w mojej opinii. Spodziewałbym się w MT940 przynajmniej tych samych informacji, które są w PDF.

Odpowiedz
0 Lajków
websafe
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
13
5
06-03-2019
Wiadomość 3 z 4 (6 950 wyświetleń)

@websafe Plik w formacie PDF jest graficzną reprezentacją wyciągu. Pliki PDF i MT940 są generowane na podstawie danych w systemie centralnym, niezależnie od siebie. Pliki mają różne przeznaczenie i różny zakres danych. Sposób generowania identyfikatorów transakcji to wewnętrzny algorytm banku. Nie należy opierać żadnej funkcjonalności na formacie tego pola, ponieważ bank może zmienić ten format, w zależności od własnych potrzeb. Zapewniamy, że identyfikator jest unikalny i to jest wystarczające do prawidłowego przetwarzania tych danych.

Dziękujemy za opinię, ale nie planujemy zmiany formatu MT940.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
MateuszF
Moderator
Moderator icon
591
127
12-04-2017
Wiadomość 4 z 4 (6 777 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy