07-08-2019 15:52
Cześć,
W nowym regulaminie bankowości internetowej pisze o kluczach U2F:
§ 1
2. Użyte w Regulaminie terminy i skróty oznaczają:
41) silne uwierzytelnianie użytkownika (zwane silnym uwierzytelnianiem)
silne uwierzytelnianie użytkownika (zwane silnym uwierzytelnianiem) - oznacza
stosowaną przez Bank i wymaganą przepisami prawa procedurę uwierzytelniania, która
zapewnia ochronę poufności danych i wymaga potwierdzenia, co najmniej dwóch spośród
elementów należących do kategorii: a) wyłącznej wiedzy użytkownika b) posiadania
wyłącznie przez użytkownika określonej rzeczy lub urządzenia lub c) cechy użytkownika.
Potwierdzenie to musi być niezależne w taki sposób, że naruszenie jednego z jej elementów
nie osłabia wiarygodności pozostałych.
Przy zachowaniu powyższej reguły potwierdzenie tych okoliczności wymagać będzie
podania przez użytkownika takich elementów jak np:[...]
e) użycia odpowiednich kluczy informatycznych (klucze U2F),
lub innych informacji potwierdzających posiadanie przez użytkownika określonej rzeczy,
urządzenia bądź cechy. [...]
Nie wiadomo jednak, kiedy wsparcie dla U2F zostanie wdrożone.
07-08-2019 20:43
Dzięki za informację mat2!
Mam nadzieję, że U2F zostanie wdrożone należycie (np. że będzie możliwość dodania kilku zapasowych kluczy U2F) i wreszcie dostęp do bankowości będzie należycie chroniony.
14-08-2019 12:44
@Konto usunięte, @Alutka @ananimowy
31-10-2019 12:10 | Edytowano: 31-10-2019 12:14
Witam, troszkę czasu minęło i chciałby się spytać na jakim etapie jest wdrożenie 2FA w ING ?
Kiedy wreszcie można się spodziewać wdrożenia ? Oczywiście chodzi mi o klucze sprzętowe.
01-11-2019 15:48
@tommw_ Temat jest wciąż w analizie. O wszelkich zmianach będziemy informować Was tutaj, na naszych mediach społecznościowych i stronie internetowej ing.pl
07-11-2019 14:07
Dzięki za update Dawid!
U2F na pewno wyróżniłoby ING na tle konkurencji. Sam mam technicznych znajomych którzy przenieśli by konta z innego banku do ING jeśli tylko wspierane byłoby porządne uwierzytelnianie.
24-03-2020 08:41
I jak tam w temacie U2F i ING? Jakieś postępy w analizie lub wdrażaniu? Już wyszła specyfikacja FIDO2...
25-03-2020 08:26
Temat jest dla nas ważny. Zdecydowaliśmy się nim zająć w pewnej perspektywie czasowej.
O wszelkich zmianach w tym zakresie na pewno będziemy informować 😊
Zachęcamy do udziału w projekcie na temat weryfikacji behawioralnej.
Więcej informacji na ten temat znajdziecie tutaj. 😊
25-03-2020 09:00
Dobrze słyszeć, że temat U2F jest ciągle aktualny chociaż widać, że priorytetem są projekty które mają większy zasięg a mniejsze bezpieczeństwo.
Weryfikacja behawioralna będzie użyteczna dla każdego (bo nie wymaga specjalistycznych urządzeń) ale pod względem bezpieczeństwa nie może się równać U2F. Z U2F tylko posiadacz urządzenia ma dostęp do konta, przy weryfikacji behawioralnej każdy kto zachowuje się podobnie.
Pozdrawiam!
W.
23-06-2020 19:36
Przyjmijcie proszę sugestię, aby wdrażając U2F mieć obsługę zarówno U2F (protokół FIDO) jak i Webauthn (FIDO2) - ten 2. jest nieco bezpieczniejszy.
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
24 | |
13 | |
13 | |
7 | |
6 |