27-06-2024 20:35
28-06-2024 09:21
Oczywiście, temat przewija się od lat, a do tej pory żadnych zmian.
Jeżeli ING tak bardzo kocha maskowane hasła, to niech jest zostawi, ale da możliwość zmiany innym użytkownikom.
Oczywiście, że maskowane nie są bardziej bezpieczne https://blog.1password.com/an-open-letter-to-banks/
18-09-2024 12:10
Można prosić o aktualizację? Czy coś w tym temacie drgnęło? Jestem nowym klientem i bardzo niemiło mnie zaskoczyło to przestarzałe i nazwijmy sprawę jasno, u***liwe dla użytkownika i obniżające poziom bezpieczeństwa, rozwiązanie. Szczerze mówiąc, mam ochotę zamknąć konto zanim tak na dobrą sprawę przelałem tam pierwsze pieniądze.
14-10-2024 13:26 | Edytowano: 14-10-2024 13:29
Pamiętam do dzisiaj jak mnie hasło maskowane denerwowało. To był pierwszy bank (a nie miałem w życiu jednego) gdy pierwszy raz się z tym spotkałem. Hasło maskowane doprowadzało do irytacji. A dzisiaj mi to nie robi różnicy. Dlaczego? Ponieważ na www się loguje sporadycznie i większość rzeczy i tak się robi w aplikacji na telefonie. Ponadto nauczyłem się korzystać z hasła maskowanego i nie mam problemów z logowaniem. Loguje się bardzo szybko.
Czy jestem za zmianą na zwykłe hasło niemaskowane? Nie. Mogą zmienić, nie muszą zmieniać. Już tak wolę to tak niż jest w mBanku.
Teraz kilka wypowiedzi, które zacytuje. Napiszę to wprost i nie mam zamiaru nikogo tutaj urazić.
@Michalll:W rzeczy samej jest to jakaś kpina. Logowanie do bankowości zajmuje parę minut, bo w te śmieszne pola nie chcą się nawet poprawnie wpisywać znaki, trzeba próbować po kilka razy z groźbą blokady dostępu do każdej nieudanej próbie.
Normalnie współczuje, że ktoś ma problem z logowaniem i się loguje parę minut. Chyba uproszczenie wielu rzeczy w życiu przez wszelaką elektronikę powoduje u ludzi taki analfabetyzm.
Jeśli pamiętasz hasło, zalogujesz się kilka razy, to później idzie bez problemu. Problem mają chyba Ci, co nie chcą używać zdolności zapamiętywania.
@franek:
Ja teź podpisuję się pod tym postulatem!!!
Kto widział w dzisiejszych czasach taki archaiczny sposób wpisywania haseł? Przez takie idiotyzmy ciężko jest używać managerów haseł - które zapewniają dużo większe bezpieczeństwo niż "zamaskowane" hasła.
Jeśli ktoś uważa, że managery haseł są lepsze, to jego sprawa.
https://www.gsmmaniak.pl/1446647/wyciek-danych-menadzer-hasel-1password/
To są pierwsze lepsze wpadki i pewnie będą jeszcze niejedne. Są tacy ludzie, którzy nie wierzą w takie zewnętrzne oprogramowania jak menagery haseł i ich nie stosują. Do managera haseł również jest potrzebne hasło, więc akurat z tym nikt problemów nie ma?
Nie ufają takim zewnętrznym programom, zwłaszcza jeśli to miałoby dotyczyć ich finansów.
Jeśli ktoś używa wszędzie menagera haseł, więc nie musi pamiętać do czegokolwiek hasła bo uzupełnia się z managera, to ma problem z zapamiętaniem jednego hasła do logowania się do banku? Naprawdę?
Sam osobiście korzystam tylko z generatora haseł. I tak sporadycznie. To naprawdę nie problem stworzyć hasło skomplikowane, długie itd samemu. Tylko trzeba nad tym trochę popracować, użyć kreatywności a przede wszystkim nie być leniwy.
Cytat z innego tematu
To propagowanie złych zasad cyberbezpieczeństwa. Umywanie rąk od ogólnej rekomendacji menadżerów haseł to pchanie użytkowników w stronę zapisywania haseł na papierowych karteczkach i nakłaniania ich do ustawiania krótkich haseł, łatwiejszych do zapamiętania.
Jesteśmy inteligentnymi ludźmi. Jak zmusza do prostego hasła? Raczej chyba świadczy o tym, że komuś naprawdę nie chce się użyć swoich umiejętności z lenistwa, jakim jest zapamiętanie jednego hasła (akurat do jednej z najbardziej ważnych rzeczy czyli banku), bo reszta jest w menagerze haseł.
Jeśli mówimy o jakimś wirusie na kompie czy keyloggerze.
Porównajmy to na przykład z mBankiem. Tam wpisujesz login i hasło na tej samej stronie. Login i całe hasło.
W ING przynajmniej login wpisujesz (który musi rozpoznać) i przechodzisz do kolejnej strony, żeby wpisać 5 znaków ze swojego hasła który może mieć aż 32. To która sytuacja jest bardziej niebezpieczna?
W takim PKO BP to nawet hasła o 20 znakach stworzyć nie można (chyba 14 czy 16 maksymalnie znaków).
Czy ktoś jeśli nie korzysta z manegera haseł, nie chce lub nie ma do takich programów zaufania, to sposób logowania w ING (PEKAO) jest bardziej bezpieczny niż np w mBanku czy PKO BP?
Jakie sugestie?
1. Uważać co się robi na komputerze, omijać strony, nie instalować byle czego na komputerze (ogranicza ryzyko złapania czegoś i robienia burdelu w systemie)
2. Dobrze skonfigurowana przeglądarka
3. Dobry Antywirus z ochroną przeglądarki (skanowanie stron, reputacja stron) oraz Ochrona Bankowości
4. Do zapamiętania jedno hasło do banku! JEDNO! Reszta może być w managerze jeśli ktoś dzisiaj bez niego nie potrafi żyć
I tak dzisiaj większość userów takich banków jak ING czy mBank w 90% przypadków korzysta z banku przez aplikację bankową na telefonie (bo średnia wieku jest jedna z najniższych z polskich banków). (akurat ING pozwala na więcej rzeczy w aplikacji niż mBank - np dodanie odbiorcy ale to już na marginesie)
Nie ma idealnych rozwiązań. Menager haseł powstał raczej dla ludzi, którzy cenią wygodę (głównie z lenistwa). A czy jest to bezpieczne? Nie, też nie jest. Wpadki już były i pewnie więcej przed nami.
A co najciekawsze, większość, która korzysta z menagerów haseł nie ma nawet na komputerze antywirusa.
14-10-2024 15:56
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
24 | |
13 | |
13 | |
7 | |
6 |