Odpowiedz

Autoryzacja przelewów do US i ZUS

Dzień dobry,

chciałabym się dowiedzieć, w jaki sposób można potwierdzać bankowe przelewy do US i ZUS. W poniższej instrukcji (str. 31-40), odnoszącej się do starszej wersji systemu bankowości internetowej ING, przeczytałam, że na samym końcu się takie przelewy podpisuje ("Przelew jest gotowy do podpisu w sekcji Podpisywanie".). Moje pytanie brzmi: czy nadal trzeba podpisywać tego typu dyspozycje podpisem elektronicznym/kwalifikowanym lub Profilem Zaufanym ePUAP? Czy nie można ich autoryzować telefonicznie lub kodem SMS?

Pozdrawiam.

Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 1 z 3 (13 718 wyświetleń)

Re.: Autoryzacja przelewów do US i ZUS

To jakaś archaiczna instrukcja, która jest nieaktualna i nieprzydatna. Ona nie jest ci do niczego potrzebna Emotikon: Szczęśliwy Przelew do US czy ZUS nie wymaga żadnej autoryzacji podpisem elektronicznym czy Profilem Zaufanym. Czasami algorytm banku może zażądać potwierdzenia przelewu kodem SMS - tak jak w zwykłych przelewach. Zazwyczaj klikasz potwierdź i przelew pójdzie bez żadnej autoryzacji SMS-owej. Proponowałbym zapoznać się z wersją demonstracyjną Moje ING: https://login.ingbank.pl/mojeing/demo/#home
Mitchris
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
161
73
05-11-2015
Wiadomość 2 z 3 (13 676 wyświetleń)

Re.: Autoryzacja przelewów do US i ZUS

Bardzo dziękuję za pomoc Emotikon: Szczęśliwy
Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 3 z 3 (13 646 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Zauwafne urządzenia przy autoryzacji kluczem U2F / 2FA

Mateusz dzięki za odpowiedź. Pozostaje zatem pytanie czy ING rozważa wprowadzenie takiej samej możliwości dla wersji przeglądarkowej jak dla wersji mobilnej? Chodzi o możliwość wyłączenia konieczności

...

21-07-2026
Nadpłata kredytu, skrócenie okresu jak to zrobić

Cześć,

moja rata kapitałowa wynosi 1000 zł i  taką kwotą zrobiłam nadpłatę w aplikacji. Chciałabym skrócić okres kredytowania, a z automatu zmniejszło mi ratę. 

Czy aby to zrobić to należy wejść w apce

...

21-07-2026
Re: Zauwafne urządzenia przy autoryzacji kluczem U2F / 2FA

1. Takie rozwiązanie działa w aplikacji mobilnej, tam użytkownik może zdecydować, czy chce używać klucza u2f przy każdym logowaniu
2. Jeśli klucz jest dodany do aplikacji mobilnej, to poprosimy o niego

...

21-07-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy