Płatności

Odpowiedz

Zaginiony przelew miedzynarodowy i karygodne zachowanie obsługi ING

Witam 

Niestety spotkała mnie nieprzyjemna sytuacja gdy to zlecony przelew międzynarodowy ( 31 000 zł ) nie dotarł do odbiorcy. 

W pierwszej kolejności zostały zweryfikowane dane i ich poprawność - bez zarzutu. 

Wraz z odbiorcą który jest mi znany doszliśmy do wniosku że wina może leżeć zarówno po stronie ING jak i Deutche Banku który odpowiada za konto odbiorcy. 

Oczywiście kontaktowałem się kilkukrotnie z ING - wygenerowano mi potwierdzenie SWIFT i stwierdzono że po stronie ING jest ok. 

Kolejnym krokiem byłby więc kontakt ze strony ING z DB ( Deutche Bankiem ) w celu wyjaśnienia sytuacji i tu dzieją się rzeczy niebywałe.

Na zgłoszoną reklamacje i prośbę o wyjaśnienie sprawy z DB otrzymałem odpowiedź po 3h i w 1 zdaniu - "prześledziliśmy przelew w GPI Tracker i dotarł do odbiorcy we właściwym czasie"................dodatkowo naliczono mi za to opłatę 178 zł ..... czy w związku z tym odzyskano moje pieniądze lub skontaktowano się ze stroną Niemiecką ??? Oczywiście że nie......

Po ponownym kontakcie z biurem obsługi, usłyszałem od Pana w słuchawce " czy na pewno chce składać kolejną reklamacje i że bank może mi odmówić " 

Aktualnie rozważam więc kontakt z Rzecznikiem Finansowym bo obsługa ING nie spełnia oczekiwań

Dodam że odbiorca zgodnie z umową nalicza mi kary za nieopłaconą FV - domyślam się że ING zwróci mi te koszty :/

Jedyną myślą która kołacze mi teraz w głowie to jak względnie szybko zakończyć współprace z ING bo taki poziom obsługi mnie zwyczajnie przeraża.

Odpowiedz
0 Lajków
micmot
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
07-11-2023
Wiadomość 1 z 2 (3 852 wyświetleń)

Re: Zaginiony przelew miedzynarodowy i karygodne zachowanie obsługi ING

Szanowny Panie, bardzo mi przykro, że spotkała Pana taka sytuacja. Tutaj nie mamy wglądu do systemów, aby to zweryfikować. W celu złożenia reklamacji, bardzo proszę o kontakt z nami na czacie po zalogowaniu w Moim ING - tam nasi specjaliści postarają się pomóc i przyjmą dla Pana odpowiednie zgłoszenie. Mam nadzieję, że mimo wszystko zostanie Pan naszym klientem i kolejne doświadczenia będą już tylko pozytywne.

**
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie!
Odpowiedz
0 Lajków
KamilW
Moderator
Moderator icon
95
11
19-05-2022
Wiadomość 2 z 2 (3 762 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Aplikacja ING na systemach AOSP, bez Google Play Services.

Dzień dobry, jak dziś wygląda podejście banku do sprawy?

Jest coraz większa nisza na telefony "degoogled" oraz telefony oparte na Linuksie, polski Mudita, fińska Jolla, holenderski Fairphone, niemiecki

...

11-03-2026
Re: Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Prosimy, w tym temacie napisz do naszych specjalistów z działu hipotek. Są oni dostępni na czacie w Moim ING w dni robocze w godzinach 8:00 - 18:00. Specjaliści z działu hipotek są również dostępni po

...

11-03-2026
Refinansowanie kredytu hipotecznego - nieprawidłowy numer rachunku do spłaty

Dzień dobry,

Wczoraj po wizycie w oddziale ING i uruchomieniu refinansownia dowiedzieliśmy z żoną się po fakcie, że numer rachunku przyjęty przez pracownika ING, który tworzył umowę jest nieprawidłowy

...

11-03-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy