24-11-2016 16:16
Dzien Dobry,
Mieszkam i pracuje w Stanach Zjednoczonych. Rozumiem, ze Polacy zarabiajacy w EUR maja mozliwosci pobierania kredytow w niektorych bankach w polskich zlotych. Chcialbym sie dowiedziec o mozliwosci kredytu dla osob zarabiajacych w USD. W mojej sytuacji, jestem zainteresowany kredytem mieszkaniowym, kwota okolo 250,000 PLN. Zakladam, ze moj wklad wlasny to bedzie minimum 25% wartosci nieruchomosi, moje zarobki sa wystarczajace, zeby spokojnie splacic kredyt, mam dobra ocene kredytowa w USA. Rozumiem, ze jest tez kwestia ryzyka walutowego, ale jestem w stanie udowodnic, ze jestem w stanie splacac kredyt nawet w sytuacji kiedy wartosc USD spadnie stosunkowo mocno wobec PLN.
Dziekuje bardzo za jakakolwiek informacje.
Klient ING.
25-11-2016 15:42 – ostatnio edytowany 16-12-2016 17:04 przez AgnieszkaBin
W chwili obecnej w ofercie banku mamy kredyty hipoteczne w walucie polskiej. Aby ubiegać się o niego należy osiągać dochód w tej samej walucie, wypłacany na terenie kraju.
26-11-2016 07:20
Podpinając się pod ten temat - Czy jeżeli ten klient osiągający dochód w Walucie USD (lub EUR), będzie robił co miesiąc regularne przelewy w stałej kwocie (z tytułem przelewu: Wynagrodzenie za [miesiąc] ) na konto w walucie PLN, to będzie się mógł ubiegać już o kredyt (czy to zwykły czy hipoteczny)?
z góry dziękuję za odpowiedź.
26-11-2016 17:32
To jest bardzo ciekawy pomysl. Jesli kredytobiorca ogolnie prezentuje niskie ryzyko kredytowe to czemy bank nie chcialby udzielic pozyczki?
28-11-2016 02:59
Dzien Dobry,
Niestety, nie jest to odpowiedz, ktora satysfakcjonuje moja sytuacje. Rozumiem, ze wiekszac kredytow udzielanych w Polsce jest dla kredytobiorcow zarabiajacych z zlotowkach, ale czy w przypadku osob zarabiajacych w innych walutach, nie moze sktrukturyzowac tak transakcji, zeby zadowalala bankowe przepisy i w tym samy czasie dawala bankowie zabepieczenie na ryzyko kredytowe?
Dziekuje,
Klient
29-11-2016 07:52
@meltrance @Klient1234 Tak jak już wspomnieliśmy wcześniej obecnie udzielamy kredyty tylko w polskich złotych. Aby o taki kredyt się ubiegać, należy posiadać zarobki w walucie w której kredyt jest zaciągany. Jest to związane z rekomendacją Komisji Nadzoru Finansowego.
03-12-2016 16:21
Czy dochody z wynajmowanej nieruchomosci w Polsce kwalifikuja sie jako zarobki w zlotowkach? Rozumiem rowniez, ze nie ma wymogu, zeby kredytobiorca zarabial w zlotowkach, jest to jednynie, tak jak Pani wspomniala, rekomendacja Komisji Nadzoru Finansowego.
Dziekuje.
Klient 1234
05-12-2016 13:55
@Klient1234 Jeżeli jesteś właścicielem nieruchomości w Polsce i wynajmujesz ją, to możemy ująć dochód do zdolności kredytowej. Minimalny okres uzyskiwania dochodu z tytułu najmu, musi być od co najmniej 12miesięcy.
Natomiast wymagamy, by zarobki były w walucie PLN. Dla ustalenia czy waluta dochodu jest wyrażona w PLN, decydujące znaczenie ma informacja, w jakiej walucie ustalone jest wynagrodzenie (zgodnie z zawartą umową), a nie w jakiej walucie jest wypłacane.
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
6 | |
3 | |
3 | |
3 |