21-12-2019 17:18
Czy można zmienić wniosek kredytowy przed jego rozpatrzeniem (np. okres kredytowania) bez potrzeby składania wniosku od nowa?
21-12-2019 23:51
22-12-2019 13:23
ok, a jeśli mam pozytywną decyzję wstępną, a chciałbym wydłużyć okres kredytowania i mam napięty harmonogram podpisywania umowy z deweloperem, to czy mogę to zmienić po wstępnej decyzji a przed ostateczną i przed podpisaniem umowy kredytowej? Czy lepiej podpisać umowę kredytową i ją aneksować? (chodzi o uniknięcie ponownej straty czasu)
22-12-2019 14:57
Niestety NIE po analizie i pozytywnej weryfikacji bank daje ci dwie możliwości ofertę kwotową i czasową o jaka wnioskowałeś i zazwyczaj druga na wyższa kwotę gdy twoja zdolność kredytowa jest wyższa i masz do wyboru tylko te 2 opcje, by wydłużyć okres kredytowania możesz albo złożyć wniosek kredytowy ponownie lub po zatwierdzeniu kredytu aneksować ale przy aneksowaniu musisz być pewien ze będziesz spełniać warunki tj. najważniejsze czy okres uzyskiwania dochodu będzie dłuższy niż okres kredytowania przy np. umowie na czas określony chyba ze posiadasz umowę o pracę na czas nie określony w takim przypadku raczej nie powinno być problemu z aneksowaniem umowy ale należy pamiętać ze aneksowanie można wykonać dopiero po uprawomocnieniu się umowy.
Jeśli moja odpowiedz jest przydatna to proszę o Like a bede wiedział ze Ci pomogłem
22-12-2019 17:51
Dzięki! Ponowny wniosek wpłynie pewnie na scoring i zdolność?
22-12-2019 20:47
Jeśli pierwszy wniosek nie zostanie zatwierdzony to nie powinien mieć wpływu na nowy
Jeśli moja odpowiedz jest przydatna to proszę o Like a bede wiedział ze Ci pomogłem
23-12-2019 16:22
@kolejarz13 Zapraszamy do kontaktu ze specjalistą, u którego składałeś wniosek. Ta osoba najlepiej będzie wiedziała, na jakim etapie jest wniosek oraz czy jest możliwość wprowadzenia na nim zmian.