01-10-2024 13:26
Dzień dobry,
Mam w ING kredyt hipoteczny, zmiennoprocentowy (WIBOR6M+marża). Dzień spłaty to każdy 15. dzień miesiąca.
Zamierzam regularnie nadpłacać kredyt, chciałbym aby kwota nadpłaty w całości była przeznaczona na zmniejszenie kapitału (nie odsetek).
Jaki dzień miesiąca byłby najlepszy do tego celu?
Czytałem na blogach finansowych, że najlepiej robić to dzień po spłacie czyli u mnie byłby to 16. dzień miesiąca.
Czy to prawda?
A może dzień nadpłaty w ogóle nie ma znaczenia?
Jak to jest w ING?
02-10-2024 12:13
Kwota nadpłaty zawsze jest przeznaczona na zmniejszenie kapitału, nie ma znaczenia, czy tak chcesz, czy nie - nadpłaca się kapitał, a nie odsetki.
Nie ma znaczenia, kiedy nadpłacasz.
03-10-2024 15:35
Dzięki za wyjaśnienie!
Warto pytać u źródła
17-10-2024 09:14
17-10-2024 14:41
Tak, bez problemu.
Wchodzi w aplikacji w kredyty, potem wybierasz właściwy kredyt hipoteczny - jeśli masz tylko jeden to go wybierasz.
Następnie klikasz spłać częściowo lub całkowicie. Wskazujesz kwotę i zatwierdzasz.
Następnie w aplikacji, w kredytach wybierasz Obsługa kredytu, a potem skróć okres kredytowania i gotowe.
Jeśli kwota nadpłaty była za niska to aplikacja nie pozwoli skrócić okresu.
Wydaje mi się, że kwota nadpłaty musi być co najmniej w wysokości części kapitałowej ostatniej, spłaconej raty.
23-10-2024 10:04
Dzień dobry,
proszę, sprawdź czy w ustawieniach programu antywirusowego nie masz wprowadzonych ograniczeń dla naszej strony logowania. Proszę, spróbuj też skorzystać z innej przeglądarki lub innego urz
Dziękuję za zainteresowanie naszą propozycją. Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku.
Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zal
Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |