01-10-2024 13:26
Dzień dobry,
Mam w ING kredyt hipoteczny, zmiennoprocentowy (WIBOR6M+marża). Dzień spłaty to każdy 15. dzień miesiąca.
Zamierzam regularnie nadpłacać kredyt, chciałbym aby kwota nadpłaty w całości była przeznaczona na zmniejszenie kapitału (nie odsetek).
Jaki dzień miesiąca byłby najlepszy do tego celu?
Czytałem na blogach finansowych, że najlepiej robić to dzień po spłacie czyli u mnie byłby to 16. dzień miesiąca.
Czy to prawda?
A może dzień nadpłaty w ogóle nie ma znaczenia?
Jak to jest w ING?
02-10-2024 12:13
Kwota nadpłaty zawsze jest przeznaczona na zmniejszenie kapitału, nie ma znaczenia, czy tak chcesz, czy nie - nadpłaca się kapitał, a nie odsetki.
Nie ma znaczenia, kiedy nadpłacasz.
03-10-2024 15:35
Dzięki za wyjaśnienie!
Warto pytać u źródła ![]()
17-10-2024 09:14
17-10-2024 14:41
Tak, bez problemu.
Wchodzi w aplikacji w kredyty, potem wybierasz właściwy kredyt hipoteczny - jeśli masz tylko jeden to go wybierasz.
Następnie klikasz spłać częściowo lub całkowicie. Wskazujesz kwotę i zatwierdzasz.
Następnie w aplikacji, w kredytach wybierasz Obsługa kredytu, a potem skróć okres kredytowania i gotowe.
Jeśli kwota nadpłaty była za niska to aplikacja nie pozwoli skrócić okresu.
Wydaje mi się, że kwota nadpłaty musi być co najmniej w wysokości części kapitałowej ostatniej, spłaconej raty.
23-10-2024 10:04
Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?
Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.
12-12-2025Witam,
Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny
... 12-12-2025| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 5 | |
| 4 | |
| 2 | |
| 2 | |
| 2 |