Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Zwrot środków od dewelopera - jak zrobić?

Wypłacono nam wszystkie transze kredytu, jesteśmy już po przekazaniu mieszkania przez dewelopera, a krótko przed podpisaniem aktu przeniesienia własności. W trakcie obmiarów powykonawczych dewelopera okazało się, że mieszkanie jest minimalnie mniejsze niż pierwotnie zakładano i powstała nam nadwyżka wpłaconych środków po stronie dewelopera na kwotę około 560 zł.

Za 2 tygodnie mamy ustaloną datę podpisywania aktu przeniesienia własności, ale obawiam się o kwestie proceduralne, że w akcie tym wskazana zostanie faktyczna wartość oraz prawdziwy rozmiar bazujący na obmiarach i powstanie niezgodność umowy deweloperskiej+umowy kredytowej z Aktem Własności i potem też wartościami w zakładanych księgach wieczystych mieszkania. Obawiamy się, że Bank uzna, że gdzieś przywłaszczyliśmy te 560 zł. 

Ktoś z Was przechodził podobną sytuację i może opisać jak powinniśmy teraz zadziałać? Pracownicy infolinii raz sugerują, że konieczna jest wizyta w placówce i aneks, w innym momencie proszą jedynie o przesłanie dokumentów poświadczających zmianę. 

Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
163
42
06-09-2019
Wiadomość 1 z 4 (4 593 wyświetleń)

Re: Zwrot środków od dewelopera - jak zrobić?

Często przy niewielkiej kwocie klienci rozliczają się z deweloperem np. wpłacając mniejsza opłatę za akt notarialny. Chętnie to wyjaśnimy i przekażemy Ci jednoznaczną odpowiedź. Abyśmy mogli to zrobić, proszę, napisz do nas przez czat w Moim ING. Sprawdzimy szczegóły Twojego kredytu i przekażemy odpowiednie rozwiązanie 💪

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaS
Były moderator
Były moderator icon
408
112
12-10-2015
Wiadomość 2 z 4 (4 529 wyświetleń)

Ok, rozumiem, że Państwo jako Bank nie będziecie robić mi kłopotów, że wartość mieszkania wynikająca z aktu jest niższa niż z Umowy Deweloperskiej? 

Na czacie niestety dostałem dwie różne odpowiedzi:

a) Aneks z bankiem konieczny,

b) Proszę ustalać sobie to z deweloperem,

Także z uwagi na ich niejednoznaczność postanowiłem zapytać o najlepsze praktyki tutaj Emotikon: Szczęśliwy.

Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
163
42
06-09-2019
Wiadomość 3 z 4 (4 497 wyświetleń)

W opisanej sytuacji najlepiej jak skontaktujesz się ze swoim doradcą i umówisz na wizytę w oddziale. 
Wtedy zdecydujemy czy dostaniesz zwrot pieniędzy czy pieniądze zaksięgujemy na nadpłatę kredytu. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
546
122
04-09-2015
Wiadomość 4 z 4 (4 433 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO Bonus na Start promocja do 21.08 do 1.10.2024

Witam

Czy ktoś z państwa korzysta z Promocji OKO na start trwajaca od 21.08 do 1.10 ? 

Czy dla OKO zalozonych w tym przedziale czasowych podwyzszone oprocentowanie i oprocentowanie premiowe jest widocz

...

18-12-2024
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy