11-03-2022 08:44
Dzień dobry.
Zastanawiamy się nad zmianą oprocentowania kredytu hipotecznego ze zmiennego na stałe ale dowiedzieliśmy się, że po przejściu na stałe oprocentowanie na 5 lat w aneksie znajdzie się zapis, że po tych 5 latach dostaniemy kolejną propozycje oprocentowania stałego a jak nie będzie dla nas satysfakcjonująca to możemy wrócić na oprocentowanie zmienne ale zmianie ulegnie marża banku. Obecnie mamy marżę banku 1,65% a w aneksie ma znaleźć się informacja, że nasza marża po 5 letnim okresie zmieni się na 2,4%? Dlaczego tak jest? Jest to nieuczciwe, ponieważ nasza marża była ustalana w momencie zaciągania kredytu i powinna być niezmienna przez cały okres kredytowania a bieżący aneks powinien dotyczyć tylko zmiany oprocentowania na stałe na 5 lat a później wracamy do tego co było w umowie głównej czyli do marży na poziomie 1,65%. Proszę o wyjaśnienie dlaczego bank zmienia sobie również inne zapisy?
31-03-2022 13:18
Bez dostępu do Twojej umowy nie jestem w stanie tutaj jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Najprawdopodobniej jednak marża banku na Twojej umowie dotyczy oferty promocyjnej z jakiej skorzystałaś. Po powrocie na oprocentowanie zmienne, bank oferuje marżę z podstawowej oferty banku.
Jeśli nie zgadzasz się z zapisami w swojej umowie zgłoś nam reklamacje, analitycy będą mogli odnieść się do Twojego wniosku.
Kontakt z naszym działem kredytów jest możliwy na czacie w Moje ING lub telefonicznie pod numerem 32 357 00 57 (od poniedziałku do piątku od 8:00 do 20:00, oraz w soboty od 8:00 do 16:00).
01-04-2022 12:24
Mega słabe ze strony banku ING takie podwyższanie marży.
Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024