Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Re.: Wyliczenie wysokości odsetek w pierwszej racie po wakacjach kredytowych

Zgadzam się, ale to nie ma najmniejszego znaczenia w tej kwestii.

Ważny jest tylko punkt 2 - brak naliczania odsetek w okresie zawieszenia. Sorry, ale tutaj nie ma pola do różnych interpretacji. Zresztą, nawet w samym wniosku o wakacje bank potwierdza, że "odsetki naliczone w okresie zawieszenia zostaną umorzone przez Bank" (to nie z mojego wniosku - okres jest inny, ale każdy wniosek zawiera ten punkt).

W takim razie pytam się ponownie - dlaczego odsetki naliczone w okresie zawieszenia 5 listopada - 4 grudnia nie zostały umorzone? To chyba proste pytanie? Emotikon: LOL

Odpowiedz
0 Lajków
Analityk_
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
9
0
29-11-2022
Wiadomość 11 z 13 (2 404 wyświetleń)

Re.: Wyliczenie wysokości odsetek w pierwszej racie po wakacjach kredytowych

Na moją reklamację, w której pytam, dlaczego Bank nalicza odsetki w okresie zawieszenia otrzymałem odpowiedź:

"wysokość Pana raty kredytu jest prawidłowa. Ratę wyliczyliśmy w oparciu o aktualne oprocentowanie 9,26 %.

Zawieszenie spłaty raty nie powoduje zatrzymania aktualizacji oprocentowania."

Myślałem, że padnę ze śmiechu Emotikon: Bardzo szczęśliwy. Otrzymałem odpowiedź na temat, który absolutnie nie był treścią reklamacji - nie podważam tego, że w okresie zawieszenia może się zmienić oprocentowanie - podważam to, że w okresie zawieszenia nie mogą być naliczane odsetki, a jeśli bank coś nalicza, to powinien to umorzyć, co zresztą sam potwierdzał we wniosku o zawieszenie kredytu.

W racie z 5 grudnia zapłaciłem odsetki, które zostały naliczone w okresie 5 listopada - 4 grudnia (czyli w okresie, gdy kredyt był zawieszony), a według:

1. ustawy:

"W okresie zawieszenia spłaty kredytu nie są naliczane odsetki ani pobierane opłaty inne niż wskazane w potwierdzeniu, o którym mowa w ust. 10.";

2. bankowego wniosku o zawieszenie kredytu - "odsetki naliczone w okresie zawieszenia zostaną umorzone przez Bank".

Oba punkty zostały złamane/niedotrzymane przez bank i bank nawet się z tym specjalnie nie kryje.

Odpowiedz
0 Lajków
Analityk_
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
9
0
29-11-2022
Wiadomość 12 z 13 (2 284 wyświetleń)

Re: Re.: Wyliczenie wysokości odsetek w pierwszej racie po wakacjach kredytowych

W opisanej przez Ciebie sytuacji prosimy o ponowny kontakt z naszymi doradcami hipotecznymi: telefonicznie, na czacie lub w placówce i złożenie odwołania od reklamacji. Na postawie Twoich wyjaśnień przeanalizujemy ponownie, dokładnie Twoją sytuację. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 13 z 13 (2 193 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy