23-02-2020 11:46
Dzień dobry,
Mam następujące pytanie. Chcemy w tym roku kupić dom w stanie surowym zamkniętym(aktualnie jest jeszcze w trakcie budowy). Jako że zależy nam na czasie, gdyż w międzyczasie musimy sprzedać mieszkanie i się z niego wyprowadzić już do tego domu, zastanawiam się czy gdybyśmy wykonali prace wykończeniowe przed podpisaniem umowy notarialnej, to można to zaliczyć jako wkład własny? Chodzi mi np. o wykonanie elektryki, hydrauliki i np. tynków, czyli generalnie rzeczy które potem i tak musimy zrobić żeby doprowadzić nieruchomość do stanu developerskiego. Oczywiście ewentualne rachunki byłyby wystawione już na nas, ale jak do tego podszedł by bank?
Pozdrawiam.
24-02-2020 17:58
Prace które wykonasz, zaliczymy jako wkład własny. Rzeczoznawca wykona operat szacunkowy, który potwierdzi wartość wkładu własnego.
Jeśli zawarłeś umowę IKZE oszczędnościowego internetowo, to możesz od niej odstąpić do 14 dni od zawarcia umowy. Oświadczenie możesz złożyć w placówce.
13-01-2026Chciałem zgłosić problem z niedziałającym skrótem klawiszowym w inpucie kwoty przelewu. Na starszej wersji ekranu przelewu działało to bez problemu. Obecnie jedynie to pole nie pozwala użyć skrótu ctr
... 13-01-2026Czy w przypadku IKZE ma zastosowanie zasada obowiązująca przy umowach zawieranych na odległość, tj. możliwość odstąpienia przed upływem 14 dni od zawarcia bez ponoszenia kosztów? Otworzyłem IKZE oszcz
... 13-01-2026| Użytkownik | Liczba Lajków |
|---|---|
| 5 | |
| 4 | |
| 2 | |
| 2 | |
| 2 |