28-01-2021 17:45
Witam,
Mam pytanie odnośnie wartości wkładu własnego. Post dotyczy kredytu hipotecznego na budowę domu. Jestem właścicielem nieruchomości na którą składają się trzy działki (trzy numery działek), na nieruchomość tą jest założona księga wieczysta. Moje pytanie brzmi, czy do wyliczenia wartości wkładu własnego przyjmiecie Państwo wartość tylko działki na której będzie budowany budynek mieszkalny, czy wartość wszystkich trzech działek składających się na przedmiotową nieruchomość - skoro hipoteka zostanie ustanowiona na przedmiotowej nieruchomości, składającej się z trzech działek.
Uprzejmie proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,
29-01-2021 18:05
@Deimen Możemy zabezpieczyć się na trzech sąsiadujących działkach na raz jeśli jest założona dla nich jedna Księga wieczysta lub tylko na jednej, na której jest budowany dom. Jeśli zabezpieczenie miałoby być tylko na tej jednaj działce, to potrzebujemy prawomocna decyzję podziałową oraz pozwolenie na budowę musi być wydane tylko na tę konkretną działkę. Docelowo po podziale działek abyśmy mogli wypłacić kredyt musi być złożony wniosek o założenie Księgi Wieczystej dla tej jednej działki, bo tylko w niej będzie wykonany wpis hipoteki.
30-01-2021 13:02
02-02-2021 17:18
Możesz zabezpieczyć się na wszystkich trzech działkach. Działki są ujawnione w jednej księdze wieczystej. Nie wymagamy decyzji podziałowej.
Wkładem własnym będzie wartość wszystkich trzech działek. Oczywiście pełnej analizy Twojego wniosku dokonamy po złożeniu kompletu dokumentów oraz dostarczeniu wyceny nieruchomości. Jak przeanalizujemy dokumenty do wniosku, podejmiemy decyzję o możliwości finansowania Twojej inwestycji.
Patrzymy na to co robi konkurencja i dostrzegamy zainteresowanie IKE i rynkami zagranicznymi. Analizujemy możliwość wprowadzenia tych usług u nas. Rozumiemy, że chcielibyście skorzystać z nich już ter
... 19-11-2024
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024