Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Wakacje kredytowe, a liczba pozostalych rat do splaty

Witam.
Czy po wzieciu wakacjji kredytowych urosla Wam liczba pozostalych rat do splaty ?
Mam kredyt ze stala stopa %. W sierpniu mialem 336 rat do konca splaty i wzialem wk na sierpien, we wrzesniu wzialem wk na wrzesien i liczba pozostalych rat skoczyla o 2 raty, do 338 rat (co dziwne, to na stronie konta najpierw bylo 336 rat, pozniej skoczylo na 338, pozniej spadlo na 336, pozniej znowu skoczylo na 338 rat - w roznych odstepach czasowych)

Wakacje kredytowe mialy byc pauza w splacie bez ponoszenia dodatkowych kosztow.
Ze przesuwa sie okres kredytu o wk, to wiadomka, ale dlaczego rosnie liczba pozostalych rat do splaty?

Dla prostrzego liczenia przyjmijmy, ze zostalo komus 20 rat, po 1000zl i ten ktos wzial wk na 2 miesiace i mu skoczyla liczba pozostalych rat na 22 raty:
20x1000=20000
22x1000=22000

Pozdro
Odpowiedz
0 Lajków
Wojt83
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
0
11-09-2022
Wiadomość 1 z 6 (15 603 wyświetleń)

Re.: Wakacje kredytowe, a liczba pozostalych rat do splaty

Raty z wakacji przesuwane są na koniec okresu kredytowania, więc okres kredytowania się wydłuża o te raty. Rata zawieszona nie powoduje powstania "dziury" w harmonogramie.

Twoje wyliczenie na końcu wpisu jest błędne, przecież w okresie wakacji nie spłacasz raty.
Odpowiedz
0 Lajków
czarna666
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
158
57
01-04-2020
Wiadomość 2 z 6 (15 583 wyświetleń)

Tylko, ze przy dniu sciagniecia raty (na nastepny dzien) w miesiacu, w ktorym mam wakacje kredytowe liczba rat sie nie zmniejsza.
Czyli w sierpniu mialem 336 rat, a dwa miesiace pozniej 338 rat (czyli dzisiaj).

Zaznaczylem w powyzszym pytaniu, ze wiadomo, ze okres splaty kredytu wydluzy sie o okres wk i to kazdy wie ..... ale liczba rat powinna byc spauzowana, bo inaczej moje wyliczenia z dolu we wczesniejszym pytaniu sa prawidlowe.
Odpowiedz
0 Lajków
Wojt83
Doradca z ambicjami I
5
0
11-09-2022
Wiadomość 3 z 6 (15 564 wyświetleń)

Dlatego czekalem z pytaniem do 11, bo 10 mam dzien platnosci raty, zeby zobaczyc co sie stanie z liczba pozostalych rat .... i nie zmienilo sie nic i dalej bylo 338.
Odpowiedz
0 Lajków
Wojt83
Doradca z ambicjami I
5
0
11-09-2022
Wiadomość 4 z 6 (15 561 wyświetleń)

"Wakacje" nie wplywaja na liczbe pozostalych rat. Te dane sa prezentowane bzdurnie przez ING. Przyklad - przed wnioskiem na kolejny miesiac rzekoma liczba pozostajacych rat 283, zaraz po zlozeniu wniosku 276.

Odpowiedz
0 Lajków
onlyoneme
Zaprawiony analityk I
Zaprawiony analityk I icon
99
56
14-07-2022
Wiadomość 5 z 6 (15 544 wyświetleń)

Re: Re.: Wakacje kredytowe, a liczba pozostalych rat do splaty

Jeśli zawiesiłeś ratę kredytu Twój harmonogram może nie prezentować się poprawnie. Pracujemy na tym. Możesz skontaktować się z naszymi doradcami hipotecznymi na czacie w Moje ING lub naszej infolinii (32 357 00 57) - doradca sprawdzi z Tobą harmonogram.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
192
38
02-09-2021
Wiadomość 6 z 6 (15 421 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Usluga platnosci za parkowanie w Gdyni nie działa

Dzień dobry,
w tej chwili nie wyszukasz i nie opłacisz parkingów w Gdyni. Jeśli chcesz parkować w tym mieście, skorzystaj z tradycyjnego parkomatu. W pozostałych miastach nasza usługa działa prawidłowo

...

23-03-2025
Re.: Xiaomi pay kiedy w końcu?

Mnie też odrzuca transakcje w Google Pay. Ten bank to porażka ostatnio. Ciągle jakieś kłopoty

23-03-2025
Nowa karta i Google Pay

Wszystko zaczęło się od wymiany karty ze względu na datę ważności starej... Za każdym razem, gdy próbuje dodać nową kartę do Google Pay po kilku godzinach dostaje SMS, że rzekomo została usunięta. Co

...

23-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy