Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Ustawowe wakacje kredytowe w okresie karencji

Cześć!

Czy w okresie karencji mogę skorzystać z wakacji kredytowych?

Umowa podpisana (wraz z wypłatą pierwszej transzy) w lutym 2021.

Skorzystałem z całej kwoty kredytu (100% wypłacone w transzach).

Okres karencji 24 miesiące - kończy się w lutym 2023.

Obecnie spłacam "jedynie" odsetki, tj. bez kapitału. Czy będę mógł skorzystać z (ustawowych) wakacji kredytowych już w tym roku?

Odpowiedz
0 Lajków
findhorn14
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
24-07-2022
Wiadomość 1 z 5 (6 393 wyświetleń)

Re: Ustawowe wakacje kredytowe w okresie karencji

Tak, w okresie karencji możesz w pełni korzystać z nowej ustawy i zawiesić spłatę raty swojego kredytu. W takiej sytuacji, przez te miesiące, w których skorzystasz z tego rozwiązania, nie będziemy Ci naliczać odsetek. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 2 z 5 (6 263 wyświetleń)

Witam,

Czy w takiej sytacji, wydłuża się okres spłaty raty kapitałowo-odsetkowej po zakończeniu karencji o czas zawieszenia spłaty, czy po prostu wydłuża się okres karencji o czas zawieszenia spłaty?

Dziękuję,

Odpowiedz
0 Lajków
robh
Doradca z ambicjami I
7
1
20-07-2022
Wiadomość 3 z 5 (6 196 wyświetleń)

Okres karencji się nie wydłuży, zakończy się zgodnie z aktualnymi datami w umowie. Wydłuży się natomiast okres spłaty całego kredytu o te zawieszone miesiące.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
WiolettaS
Moderator
Moderator icon
546
122
04-09-2015
Wiadomość 4 z 5 (6 016 wyświetleń)

Dzień dobry, niedawno zorientowałam się, ze bank wydłużył wlasnie okres karencji o dokładnie 8 miesięcy, ponieważ skorzystałam z wakacji kredytowych. Nie zostało to w żaden sposób ze mną skonsultowane. Zastanawiam się czy słusznym jest ubieganie sie o rekalkulacje.
Odpowiedz
0 Lajków
Karkus
Doradca z ambicjami I
1
0
12-10-2023
Wiadomość 5 z 5 (2 574 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO Bonus na Start promocja do 21.08 do 1.10.2024

Witam

Czy ktoś z państwa korzysta z Promocji OKO na start trwajaca od 21.08 do 1.10 ? 

Czy dla OKO zalozonych w tym przedziale czasowych podwyzszone oprocentowanie i oprocentowanie premiowe jest widocz

...

18-12-2024
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy