16-11-2020 13:48
Witam,
w 2016 r. wraz z żoną wzięliśmy kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. W umowie mamy zapis, że przez pierwsze 5 lat nie możemy nadpłacić kredytu bez ponoszenia dodatkowego kosztu, jednak po upływie 5 lat jest to możliwe. Dodatkowo raty kredytu są tak skonstruowane, że nadpłata kredytu zmiejsza kwotę do spłaty, a okres kredytowania pozostaje niezmienny.
Pytanie jednak czy można podpisać aneks do umowy i spłcić kredyt wcześniej (nadpłata koryguje czas spłat). Pytanie jest o tyle istotne, że myslimy o zaciągnieciu kolejnego kredytu na inne mieszkanie, a obecny kredyt nas blokuje, mimo że moglibyśmy go spłacić wcześniej.
Dziękuję za odp.
Michał
17-11-2020 10:26
Do skrócenia okresu kredytowania niezbędne jest zawarcie aneksu - w niektórych przypadkach wiąże się to z ponowną ocena zdolności kredytowej. Jeżeli chcecie spłacić kredyt wcześniej w całości, to nie wymaga to aneksowania - spłacacie, bank rozlicza odsetki do momentu spłaty i tyle.
17-11-2020 11:10
Michał_D, możesz nadpłacić kredyt hipoteczny wcześniej - przed upływem okresu w umowie. W takiej sytuacji, naliczymy prowizję - 2% nadpłacanej kwoty. Standardowo, po nadpłacie przeliczamy kredyt i zmniejszamy ratę. Jeśli chcesz, abyśmy skrócili czas kredytowania, zapraszam Cię do kontaktu z nami - (32) 357 00 57, nasi specjaliści są dostępni od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00-20:00 oraz w soboty, w godzinach 8:00-16:00. Przyjmiemy odpowiednie zgłoszenie i zaprosimy Cię do oddziału, na podpisanie aneksu do umowy. Aneks będzie darmowy, skróci on czas spłaty Twojego kredytu.
Jakiś czas temu zmieniłem telefon na Huawei. Okazało się, że nie mogę aktywować płatności telefonem . z czego wcześniej korzystałem bez problemu na telefonie Honor i Oppo. Po wielu próbach udałem się
... 16-02-2025ING jako bank chwalę, za komunikację, relatywnie dobry UI,
ale z minusów to zazwyczaj ostrzegam przed tym maskowanie.
Rozumiem, że dla większości ludzi to jest dobry dodatkowy mechanizm bezpieczeństwa
... 16-02-2025Witam, Wczoraj dodałem nowy telefon do aplikacji Moje ING, otrzymałem SMS-a, że ze względów bezpieczeństwa moje bankowość internetowa została zablokowana. Próbowałem ją odblokować, ale pojawiał się bł
... 14-02-2025Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
14 | |
10 | |
6 | |
5 | |
5 |