28-05-2022 13:00
1. Kiedy dokładnie ubezpieczyć mieszkanie i zrobić cesje na bank ? Po odebraniu mieszkania czy po przeniesieniu własności (po wizycie II raz u notariusza) ? Chodzi o mieszkanie nowe.
2. Kredyt zaciągnąłem rok temu na kwotę około 315 000 zł. W ciągu roku dokonałem nadpłaty i teraz kapitał do spłaty wynosi 243 000 zł... W tym roku chce jeszcze wpłacić 40 - 50 tyś. Wartość mieszkania przy kupnie wynosiła 395 000 zł (a teraz jego wartość wzrosła do około 500 000 zł. Kiedy wykończę mieszkanie wartość jego będzie jeszcze większa i pytania: Na jaką kwotę ubezpieczyć mieszkanie ?
a) Wartość mieszkania obecna ?
b) Wartość mieszkania przy kupnie ?
c) Wartość kapitału do spłaty ?
3. Wiem, że należy zawrzeć ubezpieczenie podstawowe (woda, ogień mury, chyba tak to brzmiało ?). A co jeśli wybiorę pakiet rozszerzony z opcją NNW ? Kto będzie beneficjentem odszkodowania z pakietu dodatkowego ? Możliwy jest podział ?
4. Załóżmy, że mieszkanie się spali. Mam spłacone połowę kapitału - to bank jaką kwotę otrzymuje odszkodowania ?
a) Proporcjonalnie do spłaconego kapitału ?
b) Czy całość ?
5. Jaki jest koszt podstawowego ubezpieczenia w ING i gdzie najlepiej ubezpieczać ? W banku czy poza ? Chodzi głównie o płatności ? Nie chce myśleć co miesiąc o przelewie i dosyłaniu potwierdzenia przelewu.
6. Czy zawierając ubezpieczenie w innym banku niż ING traci się jakieś korzyści ? Lekko obniżona marża ?
7. Czy zawierając ubezpieczenie w innym banku co miesiąc należy dosyłać jakieś potwierdzenia opłacenia składki ubezpieczeniowej ?
Pozdrawiam
AZ
28-05-2022 18:57
30-05-2022 17:06
Poniżej znajdziesz naszą odpowiedź. Odnieśliśmy się w niej do konkretnych punktów.
Z racji tego, że masz u nas kredyt hipoteczny wspólny z żoną, to macie również wskazane konto, z którego kredyt jest spłacany. W takiej sytuacji każdy ze współposiadaczy kredytu może zostać poproszony
... 21-11-2024