Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Sprzedaż nieruchomości, a wcześniejsza spłata kredytu - zdalnie

Dzień dobry.

W Polsce raczej nie ma problemu zdalnie przez pełnomocnika sprzedać nieruchomość. Problem oczywiście może być z bankami.

Jak i czy mogę dokonać sprzedaży nieruchomości obciążonej hipoteką (ok 37% wartości sprzedaży) zdalnie przez udzielone pełnomocnictwo (udzielone za granicą, ewentualnie dodatkowo w ING online jeśli jest to możliwe - pełnomocnik też ma konto w ING)?

W przypadku gdy:
1. dokonuje przed sprzedażą całkowitej spłaty (jak to zrobić zdalni/przez pełnomocnika)? Jakie oświadczenia/kroki muszę podjąć?

2. kredyt zostaje  spłacony w trakcie sprzedaży. Czy załatwię to zdalnie/pełnomocnika?

1. zaświadczenie o aktualnym saldzie zadłużenia z tytułu kredytu hipotecznego. Czy bank obciąży Cię prowizją z tytułu wcześniejszej spłaty zobowiązania? (w 2017 temu zostałem współkredytobiorcą, w 2018 samodzielnym kredytobiorcą, kredyt od 2010)
  2. Pozyskanie z banku promesy wykreślenia hipoteki z KW mieszkania po spłacie zobowiązania.
Odpowiedz
0 Lajków
Ryan11
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
12-08-2022
Wiadomość 1 z 2 (2 824 wyświetleń)

Re: Sprzedaż nieruchomości, a wcześniejsza spłata kredytu - zdalnie

Tak, jest możliwość sprzedaży nieruchomości, która jest obciążona hipoteką. Wszystkie formalności można zrealizować zdalnie.

Posiadając pieniądze na rachunku, z którego co miesiąc pobierana jest rata kredytu hipotecznego można zlecać dyspozycję całkowitej spłaty przez Moje ING. Jest też możliwość zlecenia całkowitej spłaty przez infolinię banku – 32 357 00 57. Podobnie sytuacja wygląda jeśli spłata kredytu hipotecznego będzie wykonana w trakcie sprzedaży nieruchomości. Jeśli spłata kredytu ma nastąpić po sprzedaży to rozliczenie nastąpi na podstawie wpływu na konto banku.

Zaświadczenie z niezbędnymi informacjami do sprzedaży można wygenerować w Moim ING.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
224
46
02-09-2021
Wiadomość 2 z 2 (2 724 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy