23-07-2021 11:41
Dzien Dobry,
W najblizszym czasie planuje rozliczyc 1 transze z kredytu na budowe domu.
Mam pytanie - w jaki sposob bank rozlicza konkretne pozycje z kosztorysu, jesli sa one opisane w bardzo ogolnikowy sposob, u mnie przykladowo: "instalacje" - 98 tys zl.
Wiekszosc instalacji mamy zrobione (elektryka, hydraulika, rozprowadzenie pod rekuperacje), ale nie jest zamontowana jeszcze pompa ciepla i rekuperator.
Kolejna pozycja z kosztorysu, do ktorej mam watpliwosci: "stropy, schody, wylewki" - 48 tys zl, stropy i wylewki mamy zrobione, ale schody bedziemy mieli robione pozniej z zabudowa.
Czy bank zaliczy nam ta pozycje w jakims procencie zaawansowania czy w ogole nie bedzie bral pod uwage tego co jest zrobione?
Pozdrawiam
26-07-2021 17:47
Nie jesteśmy Ci teraz jednoznacznie napisać, jak będzie to wyglądało w przypadku Twojej inwestycji. Zbadamy obecny postęp prac na podstawie zdjęć z budowy i zdjęć z dziennika budowy. Jeżeli masz wątpliwości w sposobie rozliczenia np. schodów, możesz przedstawić faktury za zakupione materiały.
27-07-2021 12:26
27-07-2021 12:28
Dokładnie, u mnie też problem.
Jestem bardzo ciekaw jak Ci "eksperci" od security wyobrażają sobie bezpieczne logowanie do banku. Ja widzę starszego Pana z kartką, trudnym i skomplikowanym (bo takie za
... 12-11-2024