07-01-2022 12:33
Dzień dobry,
Jestem współwłaścicielem działki budowlanej, a moje udziały to 1/4. Pozostałe osoby wyraziły chęć odsprzedania swoich udziałów. Czy mogę sfinansować spłatę współwłaścicieli częściowo poprzez kredyt hipoteczny w ING? Dodam tylko, że z powodu posiadania gotówki na pokrycie większości wartości działki, chodziłoby o dość mały kredyt 70 tys. na minimalny okres kredytowania. Czy poprzez ING można zrealizować tego typu transakcję?
Pozdrawiam
08-01-2022 11:48
Tak możemy udzielić takiego kredytu. Jednak zabezpieczeniem może być jedynie cała wartość działki, a nie tylko jej część. Wszystko jednak zależy od sytuacji w Księdze Wieczystej w momencie składania wniosku. Jeśli będziesz już jedynym właścicielem działki, możesz taki wniosek składać od razu po odpowiednim wpisie.
Jeśli jednak pozostali współwłaściciele zostaną wypisani później - w momencie składania wniosku będziemy potrzebować ich zgody na obciążenie działki hipoteką.
Czyli jak rozumiem każdy z małżonków loguje się na swoje ING (to wspólne konto) i zakłada swój OKO bonus? Czyli finalnie będą 2, zgadza się?
27-12-2024Konto OKO Bonus prowadzimy tylko jako konto indywidualne, nie może być to konto wspólne. Każda osoba może mieć jedno takie konto otwarte dla siebie.
27-12-2024W Moim ING wciąż nie mamy możliwości zrobienia paczki przelewów Split Payment. JDG może przejść do ING Business w wyjątkowych przypadkach, po uzyskaniu zgody banku i resegmentacji. Oferta konta i usłu
... 27-12-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
5 | |
5 | |
4 | |
2 |