07-01-2022 12:33
Dzień dobry,
Jestem współwłaścicielem działki budowlanej, a moje udziały to 1/4. Pozostałe osoby wyraziły chęć odsprzedania swoich udziałów. Czy mogę sfinansować spłatę współwłaścicieli częściowo poprzez kredyt hipoteczny w ING? Dodam tylko, że z powodu posiadania gotówki na pokrycie większości wartości działki, chodziłoby o dość mały kredyt 70 tys. na minimalny okres kredytowania. Czy poprzez ING można zrealizować tego typu transakcję?
Pozdrawiam
08-01-2022 11:48
Tak możemy udzielić takiego kredytu. Jednak zabezpieczeniem może być jedynie cała wartość działki, a nie tylko jej część. Wszystko jednak zależy od sytuacji w Księdze Wieczystej w momencie składania wniosku. Jeśli będziesz już jedynym właścicielem działki, możesz taki wniosek składać od razu po odpowiednim wpisie.
Jeśli jednak pozostali współwłaściciele zostaną wypisani później - w momencie składania wniosku będziemy potrzebować ich zgody na obciążenie działki hipoteką.
Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i
... 14-11-2024Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
13-11-2024Dzień dobry,
czy ING udziela kredytu hipotecznego na budowę domu na działce ze służebnością gruntową niewielkiego obszaru tej działki?
Pozdrawiam
14-11-2024