Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Przedłużenie czasu na spełnienie warunków umowy

Witam. Posiadam kredyt hipoteczny, niestety nie jestem w stanie wyrobić się w terminie z odbiorem budowanego domu częściowo z powodu braku przyłącza gazowego i kanalizacji. Sprawa gazu wygląda tak że umowę na wykonanie przyłącza miałem do końca lutego, i można powiedzieć że z rozbudową gazociągu się wyrobili i skrzynka stoi u mnie na posesji, problem w tym że z jakiegoś powodu rozbudowana linia nie ma zrobionego odbioru i nie jest nią puszczony gaz przez to nie jestem w stanie podpisać umowy z dostawcą gazu, a to wyklucza możliwość zrobienia całkowitego odbioru. Kilkukrotnie zgłaszałem ten fakt na infolinii psg jednak cały czas otrzymuje odpowiedź aby cierpliwie czekać, nawet nikt nie jest w stanie podać mi powodu opóźnień. Kolejną sprawą jest kanalizacja, pierwotnie według projekty miałem mieć zbiornik, jednak w czasie trwania budowy pojawiła się nadzieje wykonania kanalizacji, mam załatwione wszystkie projekty papiery i nawet mam wykonawcę który mi ten przyłącz by zrobił, jednak problemem jest brak wcześniej wykonanego odcinka a warunkiem mojego przyłączenia jest budowa właśnie tej wcześniejszej części. Pierwsza cześć miała być budowana z początkiem 2020 roku, jednak z powodu pandemii zostały wstrzymane wszystkie inwestycje, pojawiła się z początku nadzieja że mój wykonawca przejmie od wodociągów pierwszą cześć i ją wykona na własny koszt a później koszty zostaną mu wrócone jednak niedawno firma wodociągowa wycofała się z pierwotnych założeń i stwierdziła że jednak sami wykonają tą cześć jednak nie wcześniej niż w 2022 roku. No i teraz pojawił się problem, niby mogę zrobić zbiornik na ścieki jednak zarówno rura jak i studzienka znajdują się w miejscu gdzie musze mieć zrobioną kostkę, układanie teraz kostki którą musiałbym rozbierać w następnym roku trochu mija się z celem. Czy wielkim problemem jest zrobienie aneksu i przedłużenie spełnienia warunków o kolejny rok na odbiór domu? 

Odpowiedz
0 Lajków
DariuszKR
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
02-05-2019
Wiadomość 1 z 2 (4 895 wyświetleń)

Re: Przedłużenie czasu na spełnienie warunków umowy

@DariuszKR W opisanej przez Ciebie sytuacji możesz złożyć wniosek o przedłużenie oddania budynku nawet do 36 miesięcy. 
Zgłosisz to wygodnie na naszej infolinii 32 357 00 57. Aneks przygotujemy do 10 dni i pobierzemy opłatę w wysokości 200 zł.

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie. .

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
NataliaKr
Moderator
Moderator icon
439
82
18-01-2021
Wiadomość 2 z 2 (4 848 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy