Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Podwyższenie marży przed uzyskaniem wpisu hipoteki

Dzień dobry, 

przeczytałem, że:

marża jest podwyższana o 0,05 pp. do czasu wpisu hipoteki umownej przy założeniu, że nastąpi to w terminie 6 miesięcy od zawarcia umowy kredytu.

Co w przypadku, kiedy wpis do hipoteki nastąpi to w dłuższym odstępie czasu?

Chciałbym wziąć kredyt na zakup mieszkania od dewelopera. Pierwszą transzę uruchomiłbym we wrześniu 2020, ostatnią we wrześniu 2021, a planowany termin oddania do końca lutego 2022.

Odpowiedz
0 Lajków
pawel1228
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
5
0
25-08-2020
Wiadomość 1 z 4 (5 176 wyświetleń)

Re.: Podwyższenie marży przed uzyskaniem wpisu hipoteki

@pawel1228
Jeśli wpis do hipoteki nastąpi w dłuższym odstępie czasu to w tym wydłużonym okresie będziesz ponosił ten dodatkowy koszt w postaci podwyższonej marży o 0,05pp.
Czyli jeżeli odbierzesz mieszkanie np: w lutym 2022 to od daty złożenia papierów w sądzie o wpis hipoteczny może upłynąć dodatkowe 6 miesięcy zanim wpis się pojawi (ustanowiona hipoteka). Oczywiście w niektórych Sądach to trwa krócej, a w niektórych dłużej więc podana informacja ma jedynie charakter informacyjny.

Przy okazji... ta podwyższona marża 0,05pp do czasu wpisu do hipoteki jest jedną z niższych na rynku kredytów hipotecznych i w niektórych bankach wynosi nawet 3% więc nie ma się czym przejmować.
Odpowiedz
0 Lajków
m365
Zaprawiony analityk III
Zaprawiony analityk III icon
185
84
18-04-2020
Wiadomość 2 z 4 (5 123 wyświetleń)

Re: Podwyższenie marży przed uzyskaniem wpisu hipoteki

@pawel1228 W przypadku nieruchomości deweloperskich, okres 6 miesięcy liczymy od daty aktu notarialnego. W Twoim przypadku będzie to sierpień 2022. 

Odpowiedz
0 Lajków
Użytkownik nie istnieje
Wiadomość 3 z 4 (5 073 wyświetleń)

Re: Podwyższenie marży przed uzyskaniem wpisu hipoteki

W warszawie na wpis czeka się obecnie do 10 miesięcy, ale jak pisali przedmówcy podwyższenie o 0,05 to praktycznie nic w porównaniu do innych banków.

https://bip.warszawa.so.gov.pl/artykuly/807/hipoteka-ksiegi-wieczyste

Odpowiedz
0 Lajków
atapi
Doradca z ambicjami II
Doradca z ambicjami II icon
15
4
28-10-2019
Wiadomość 4 z 4 (4 594 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Negocjacja marzy

Zerknij na odpowiedź Pani z banku:

https://spolecznosc.ing.pl/-/Kredyty-hipoteczne/Dramat-procesowanie-wniosku-ponad-6-tygodni-i-cisza/m-p/45336#M11393

Na negocjacje bym nie liczył ale ... spróbować war...

01-04-2025
Negocjacja marzy

Dzien dobry,

Jestem w trakcie procesu rozpatrywania mojego wniosku o kredyt hipoteczny w ING - moj wniosek zostal wstepnie zaakceptowany i ING chce udzielic mi kredytu, musze tylko uzupelnic kilka dok

...

01-04-2025
Re.: Kredyt hipoteczny - czas decyzji

Ja nie rozumiem takiego działania. Tak jak by to celowo było robione. Ale może wizerunkowo jako marketingowy element dobrej oferty marżowej się to sprawdza. Potem może mają że już target na kwartał 1

...

01-04-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy