Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Podwyższenie kredytu po zakupie na remont

Posiadam kredyt hipoteczny na zakup domu od 2014r. Kredyt był już w momencie uruchomienia podzielony na kwotę na zakup i niewielką kwotę na remont. W 2016 dobrałem dodatkowo 40 tyś na remont - całość rozliczyłem w 2017r, tj. rozliczyłem się z wydatkowania części na remont.

W tym roku chciałbym ponownie w ramach istniejącego kredytu (o określonych warunkach marży która mi pasuje), dobrać kwotę 40 tyś (wymiana dachu)  ale okazuje się że jest to niemożliwe.

Bank proponuje mi nowy kredyt (oczywiście z wyższym oprocentowaniem, osobnym ubezpieczeniem i osobną wyceną nieruchomości i osobną prowizją). Szczerze tego nie rozumiem przecież jest to ta sama nieruchomość, która była wyceniana i oglądana przez bank a kredyt "idzie" w zasadzie na podniesienie wartości tej nieruchomości - a więc na podwyższenie wartości zabezpieczenia hipotecznego. Dom wg. banku był warty w zeszłym roku 400 tyś, kredyt aktualnie do spłaty to ok 300 tyś.

Zdolność kredytową posiadam.

Proszę o wyjaśnienie strategii banku - bo do mnie nie dociera.

Odpowiedz
0 Lajków
boe666
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
13-02-2018
Wiadomość 1 z 2 (3 070 wyświetleń)

Re: Podwyższenie kredytu po zakupie na remont

Dobranie dodatkowej kwoty do kredytu budowlano-hipotecznego jest możliwe tylko, jeśli zabraknie środków na dokończenie inwestycji.
Jeśli jest to nowy cel (np. remont dachu), należy złożyć nowy wniosek o kredyt.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnie dostępnymi promocjami. Przejdź do kalkulacji.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
807
176
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (3 029 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy