Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Podwyższenie kredytu po zakupie na remont

Posiadam kredyt hipoteczny na zakup domu od 2014r. Kredyt był już w momencie uruchomienia podzielony na kwotę na zakup i niewielką kwotę na remont. W 2016 dobrałem dodatkowo 40 tyś na remont - całość rozliczyłem w 2017r, tj. rozliczyłem się z wydatkowania części na remont.

W tym roku chciałbym ponownie w ramach istniejącego kredytu (o określonych warunkach marży która mi pasuje), dobrać kwotę 40 tyś (wymiana dachu)  ale okazuje się że jest to niemożliwe.

Bank proponuje mi nowy kredyt (oczywiście z wyższym oprocentowaniem, osobnym ubezpieczeniem i osobną wyceną nieruchomości i osobną prowizją). Szczerze tego nie rozumiem przecież jest to ta sama nieruchomość, która była wyceniana i oglądana przez bank a kredyt "idzie" w zasadzie na podniesienie wartości tej nieruchomości - a więc na podwyższenie wartości zabezpieczenia hipotecznego. Dom wg. banku był warty w zeszłym roku 400 tyś, kredyt aktualnie do spłaty to ok 300 tyś.

Zdolność kredytową posiadam.

Proszę o wyjaśnienie strategii banku - bo do mnie nie dociera.

Odpowiedz
0 Lajków
boe666
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
13-02-2018
Wiadomość 1 z 2 (2 653 wyświetleń)

Re: Podwyższenie kredytu po zakupie na remont

Dobranie dodatkowej kwoty do kredytu budowlano-hipotecznego jest możliwe tylko, jeśli zabraknie środków na dokończenie inwestycji.
Jeśli jest to nowy cel (np. remont dachu), należy złożyć nowy wniosek o kredyt.

Zachęcamy do zapoznania się z aktualnie dostępnymi promocjami. Przejdź do kalkulacji.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
795
173
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (2 612 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Re.: Limit zadłużenia

Skontaktuj się z nami przez czat w Moim ING. Specjaliści z tego zakresu są dostępni w dni robocze od 8:00 do 16:00. Dostępne opcje w tej sytuacji możemy sprawdzić również pod numerem 32 357 00 77 w dn

...

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy