13-02-2018 09:52
Posiadam kredyt hipoteczny na zakup domu od 2014r. Kredyt był już w momencie uruchomienia podzielony na kwotę na zakup i niewielką kwotę na remont. W 2016 dobrałem dodatkowo 40 tyś na remont - całość rozliczyłem w 2017r, tj. rozliczyłem się z wydatkowania części na remont.
W tym roku chciałbym ponownie w ramach istniejącego kredytu (o określonych warunkach marży która mi pasuje), dobrać kwotę 40 tyś (wymiana dachu) ale okazuje się że jest to niemożliwe.
Bank proponuje mi nowy kredyt (oczywiście z wyższym oprocentowaniem, osobnym ubezpieczeniem i osobną wyceną nieruchomości i osobną prowizją). Szczerze tego nie rozumiem przecież jest to ta sama nieruchomość, która była wyceniana i oglądana przez bank a kredyt "idzie" w zasadzie na podniesienie wartości tej nieruchomości - a więc na podwyższenie wartości zabezpieczenia hipotecznego. Dom wg. banku był warty w zeszłym roku 400 tyś, kredyt aktualnie do spłaty to ok 300 tyś.
Zdolność kredytową posiadam.
Proszę o wyjaśnienie strategii banku - bo do mnie nie dociera.
14-02-2018 12:07
Dobranie dodatkowej kwoty do kredytu budowlano-hipotecznego jest możliwe tylko, jeśli zabraknie środków na dokończenie inwestycji.
Jeśli jest to nowy cel (np. remont dachu), należy złożyć nowy wniosek o kredyt.
Zachęcamy do zapoznania się z aktualnie dostępnymi promocjami. Przejdź do kalkulacji.
Ofertą kredytów hipotecznych zajmują się nasi eksperci hipoteczni w placówkach banku. Na kontakt z naszym specjalistą możesz umówić się w Moim ING. Po zalogowaniu do Mojego ING proszę wybrać: Pomoc i
... 14-11-2024Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
13-11-2024