Odpowiedz

Nadpłata kredytu

Wczoraj nadpłaciłam kredyt hipoteczny małą kwotą (250zł) i wybrałam opcję zmniejszenia raty a nie okresu kredytowania. Po nadpłacie części kredytu zmniejsza się wysokość, nie liczba rat. Ku mojemu zdziwieniu rata kredytu zamiast się zmniejszyć - wzrosła (przypominam, że nie wybierałam skrócenia okresu kredytowania tylko zmniejszenie raty). Przed nadpłatą: 2505zł a po nadpłacie…. 2512zł - pomyślałam - błąd systemu jutro to wyjaśnię z ING na czacie, bo już było późno. Dziś rozmawiałam z konsultantką ING na czacie i usłyszałam, że to normalne przy małych nadpłatach 😅 że tak mają to „matematycznie wyliczone”…. że klient, który nadpłaca kredyt zamiast zapłacić mniej, jest proszony w rezultacie o zapłacenie więcej - i to „normalne” a nie wynikające z błędu systemu. Więc matematycznie rzecz ujmując, czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić o co tu chodzi?! 😅😅 jakiś matematyk tam matury z matematyki nie zdał czy jak mi się ma opłacać nadpłacanie kredytu kiedy po nadpłacie mam w rezultacie do zapłaty więcej? 😝
Odpowiedz
0 Lajków
Clagro
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
07-08-2024
Wiadomość 1 z 5 (4 634 wyświetleń)

Re.: Nadpłata kredytu

Proszę skontaktuj się z nami na czacie w bankowości internetowej. Sprawdzimy dokładnie co się stało. Jeśli będzie konieczność przyjmiemy zgłoszenie reklamacyjne. Na społeczności nie mamy dostępu do systemu, tu nic nie jesteśmy w stanie dla Ciebie sprawdzić i wyjaśnić.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
DominikaW
Moderator
Moderator icon
252
47
11-02-2020
Wiadomość 2 z 5 (4 510 wyświetleń)

Dziwne, ja co miesiąc nadpłacam małymi kwotami, właśnie zaczynając od 250 coraz więcej i zawsze rata maleje

Odpowiedz
0 Lajków
dawidw87
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
3
0
08-08-2022
Wiadomość 3 z 5 (4 421 wyświetleń)

Miałam ta sama sytuację, po naplacie 400 zł rata wzrosła o parę złotych... Również wszystko zgodne z zasadami matematycznymi. Składałam reklamacje, potem odwołowanie prosząc o kalkulację, ale ich nie otrzymałam niestety. Jedynie informacja że wszystko wyliczone jest poprawnie.
Dla mnie to kpina. Miesiąc temu przy wakacjach kredytowych sprawdzałam symulacje nowej raty i również mała kwota nadpłaty powodowałaby wzrost raty.
Odpowiedz
0 Lajków
Estera1
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
12-03-2024
Wiadomość 4 z 5 (4 205 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Bank prawdopodobnie policzył/zaprognozował źle.
Przy nadpłacie i tych samych warunkach ( oprocentowanie i ilość rat) kredytu rata MUSI zmaleć i z czysto matematycznego punktu widzenia nie ma innej opcji.
Dla przykładu ING źle pokazuje wartość kredytu szczególnie w przypadku zawieszenia spłat (np. naliczają odsetki w miesiącu, w którym jest zawieszenie, a potem je anihilują na początku miesiąca i w dniu teoretycznej spłaty raty), nobody is perfect.

Natomiast przy kredycie hipotecznym bankowe prognozy nie mają znaczenia! Ważna jest tylko i wyłącznie kwota kapitału do spłaty - czyli ile jeszcze zostało do spłaty.
Warunki (oprocentowanie) kredytu o zmiennej stopie zmieniają się co 6 albo 3 miesiące, a kredyt o stałej stopie staje się zazwyczaj po 5 latach kredytem o zmiennej stopie. Przy zmiennej stopie bank nalicza oprocentowanie w oparciu o marże ( z umowy) i wskażnik ( z umowy - np WIBOR 6M, WIRON 3M itp).

Obecne prognozy banku, nie mogą uzględnić oprocentowania za np 6 lat, bo nikt go nie zna, więc bank ZAKŁADA w swoich wyliczeniach, że to oprocentowanie cały czas będzie takie, jakie jest obecnie przypisane do kredytu.

Jak oprocentowanie się zmienia, to bank wylicza Ci nowy harmonogram spłat na podstawie ilości i typu rat, kapitału do spłaty oraz obecnego (na dzien wyliczania) oprocentowania (marża+notowanie wskażnika). Czyli dziś bank wylicza oprocentowanie Twojego kredytu na np 8%, ale za 6 lat to będzie 5% albo 6% albo ... pieron wie jakie.

Tak więc, redukuj kapitał do spłaty i co jakiś czas rozglądaj się za ofertami innych banków, w razie znacząco lepszych warunków (marża+wskażnik+inne warunki) kredyt przeniesiesz i tu najwazniejszą wartością jest właśnie kapitał do spłaty, a nie jakieś mało realne wyliczenia.

PS

ING przesłał wyświetlać kapitał do spłąty przy kredycie (no bo i po co ? ), za to wyświetla nieprawidłowo wyliczaną "Pozostało do spłaty".

Prawdziwą wartość kapitału do spłaty można wygrzebać tylko przy historii ostatniej transakcji/spłaty - "Saldo po transakcji".

Odpowiedz
0 Lajków
oxo
oxo
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
01-08-2024
Wiadomość 5 z 5 (2 030 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Limit wejść Priority Pass (jak rozliczany okres roczny)

Dzień dobry,
wejście do saloniku dla użytkownika Platynowej karty kredytowej Mastercard (4 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD) oraz osób towarzyszących (2 bezpłatne, każde kolejne wejście 32 USD z

...

23-03-2025
Re.: Usluga platnosci za parkowanie w Gdyni nie działa

Dzień dobry,
w tej chwili nie wyszukasz i nie opłacisz parkingów w Gdyni. Jeśli chcesz parkować w tym mieście, skorzystaj z tradycyjnego parkomatu. W pozostałych miastach nasza usługa działa prawidłowo

...

23-03-2025
Re.: Xiaomi pay kiedy w końcu?

Mnie też odrzuca transakcje w Google Pay. Ten bank to porażka ostatnio. Ciągle jakieś kłopoty

23-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy