26-04-2023 15:09
Sprawdź dokładnie umowę, w mojej jest taki zapis: Skrócenie okresu kredytowania nie jest możliwe jeśli jednocześnie skraca okres obowiązywania stałej stopy procentowej.
26-04-2023 16:02
OK, dzięki za wskazanie, sprawdzę, potwierdzę, ew.zaprzeczę.
26-04-2023 19:12
27-04-2023 21:55
Sprawdziłem!
1. Umowa hipoteczna (pierwotna) ze zmiennym oprocentowaniem w § 4 p.8. mówi:
"Każda z osób określona w Umowie jako Kredytobiorca ma prawo samodzielnie spłacić całość lub część kredytu
przed terminem. Może tego dokonać poprzez złożenie odpowiedniej dyspozycji.
Dyspozycja, o której mowa powyżej może być złożona:
a) w Oddziale,
b) poprzez system bankowości internetowej, o ile Kredytobiorca jest użytkownikiem tego systemu.
Dokonanie przedterminowej spłaty kredytu w części powoduje zmianę wysokości należnych rat. Zmiana
wysokości rat nastąpi w dniu dokonania przedterminowej spłaty, o czym Bank powiadomi Kredytobiorcę w
sposób określony w § 3 ust 8. Zmiana wysokości hipoteki po dokonanej nadpłacie nie wymaga aneksowania
umowy. Na życzenie Kredytobiorcy Bank wystawia dokumenty do zmiany wpisu hipoteki.
Dokonanie przedterminowej spłaty kredytu w części nie zwalnia Kredytobiorcy od dokonywania spłat należnych
rat w terminach określonych w ust. 4. i nie powoduje skrócenia okresu kredytowania. Skrócenie okresu
kredytowania jest możliwe tylko na wniosek Kredytobiorcy pod warunkiem uruchomienia całości kredytu lub
zaakceptowanej przez Bank zgodnie z postanowieniami Umowy rezygnacji Kredytobiorcy z pozostałej części
kredytu przed uruchomieniem tej części i wymaga zawarcia aneksu do umowy."
2. W czerwcu 2022 podpisałem aneks dotyczący stałości oprocentowania kredytu przez najbliższe 60 m-cy. Ów aneks mówi jedynie o kwestiach procentowych w tym okresie i sytuacji co z oprocentowaniem po 60 m-cach. Nie ma w treści aneksu ani słowa o ograniczeniach w zakresie tego co podpisałem w umowie zasadniczej i odniesieniu do zacytowanego w p-cie 1. fragmentu mówiącego o możliwości skrócenia okresu kredytowania.
W aspekcie powyższych danych i informacji nadal uważam, że Bank nie powinien mi odmówić zawarcia kolejnego, bezpłatnego aneksu na skrócenie okresu kredytowania. Zwracam jeszcze raz uwagę na to, że w aneksie jest mowa o niezmienności oprocentowania ale nie ma wzmianki o blokadzie nadpłat ze skróceniem okresu kredytowania.
28-04-2023 07:40
"można" o ile nie otrzymasz takie komunikatu: