Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Nadpłata kredytu po wakacjach kredytowych

Proszę o wyjaśnienie poniższych kwestii związanych z nadpłatą kredytu oraz wakacjami kredytowymi:

- czy bezpośrednio po zakończeniu wakacji kredytowych można przed zapłatą kolejnej raty zrobić nadpłatę z wnioskiem o skrócenie okresu kredytowania, czy trzeba najpierw zapłacić kolejną ratę (raty zostały zawieszone  na miesiące listopad, grudzień oraz styczeń; w październiku został podpisany aneks o skrócenie kredytu po poprzedniej nadpłacie i zapłacono wyższą ratę w dniu 05.10.2022 po zmianie harmonogramu)

- jeżeli po nadpłacie rata w lutym byłaby dużo niższa niż w październiku to czy po wakacjach kredytowych będzie do aneksu brana pod uwagę najwyższa rata z całego okresu kredytowania czy też z jakiegoś krótszego okresu 

- czy podział raty na część kapitałową i odsetkową wykazany w harmonogramie może się zmienić po wakacjach kredytowych - obecnie w zakładce kredyt hipoteczny w bankowości elektronicznej gdzie podane są szczegóły kredytu figurują zupełnie inne kwoty niż w harmonogramie (część odsetkowa jest o wiele wyższa)

Odpowiedz
0 Lajków
jo_sp
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
12-10-2022
Wiadomość 1 z 2 (1 896 wyświetleń)

Re: Nadpłata kredytu po wakacjach kredytowych

Nadpłacać kredyt można w dowolnym momencie, natomiast jeśli ma zostać skrócony okres kredytowania po nadpłacie, to ważna będzie wysokość najwyższej zapłaconej raty w historii, żeby aneks był bezpłatny. Najlepiej skontaktować się z infolinią, żeby sprawdzić, kiedy taka rata się pobrała, czy lepiej będzie zaczekać i zapłacić ratę po zakończeniu zawieszenia. Ważna tu jest data zmiany oprocentowania, specjalista sprawdzi to na infolinii.

Bezpłatnym aneksem możemy skrócić okres kredytowania maksymalnie do najwyższej zapłaconej raty w całej historii kredytu.

W ostatniej kwestii prosimy o kontakt z infolinią kredytów hipotecznych, aby wyjaśnić ewentualne nieścisłości.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MagdalenaD
Moderator
Moderator icon
343
66
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (1 825 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
ING Mobile - Brak możliwości logowania odciskiem palca

Dzień Dobry

Zawsze korzystałem z logowania biometrycznego a od jakiegoś czasu (aktualizacji) logowanie do aplikacji mobilnej odbywa się tylko za pomocą PIN.

Ciekawe jest to, że jak chcemy się zalogować

...

19-02-2025
Re: Księgowość online

Dzień dobry

Wiem że odpowiedź jest z 2021 ale może ktoś zna rozwiązanie. 

W 2024 byłem na skali. Na początku 2025 złożyłem wniosek w urzędzie aby przejść na ryczałt. Jak otrzymałem zgodę zaktualizowałe

...

19-02-2025
Kategorie wydatków dla kont firmowych

Witam,

dla kont osobistych istnieje możliwość kategoryzowania wydatków (edukacja, zdrowie, samochód, itp), natomiast nie ma czegoś takiego dla kont firmowych. Jedyne co jest to "wpływ", "wydatek" i "n

...

18-02-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy