Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Nadpłata kredytu po wakacjach kredytowych

Proszę o wyjaśnienie poniższych kwestii związanych z nadpłatą kredytu oraz wakacjami kredytowymi:

- czy bezpośrednio po zakończeniu wakacji kredytowych można przed zapłatą kolejnej raty zrobić nadpłatę z wnioskiem o skrócenie okresu kredytowania, czy trzeba najpierw zapłacić kolejną ratę (raty zostały zawieszone  na miesiące listopad, grudzień oraz styczeń; w październiku został podpisany aneks o skrócenie kredytu po poprzedniej nadpłacie i zapłacono wyższą ratę w dniu 05.10.2022 po zmianie harmonogramu)

- jeżeli po nadpłacie rata w lutym byłaby dużo niższa niż w październiku to czy po wakacjach kredytowych będzie do aneksu brana pod uwagę najwyższa rata z całego okresu kredytowania czy też z jakiegoś krótszego okresu 

- czy podział raty na część kapitałową i odsetkową wykazany w harmonogramie może się zmienić po wakacjach kredytowych - obecnie w zakładce kredyt hipoteczny w bankowości elektronicznej gdzie podane są szczegóły kredytu figurują zupełnie inne kwoty niż w harmonogramie (część odsetkowa jest o wiele wyższa)

Odpowiedz
0 Lajków
jo_sp
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
12-10-2022
Wiadomość 1 z 2 (2 844 wyświetleń)

Re: Nadpłata kredytu po wakacjach kredytowych

Nadpłacać kredyt można w dowolnym momencie, natomiast jeśli ma zostać skrócony okres kredytowania po nadpłacie, to ważna będzie wysokość najwyższej zapłaconej raty w historii, żeby aneks był bezpłatny. Najlepiej skontaktować się z infolinią, żeby sprawdzić, kiedy taka rata się pobrała, czy lepiej będzie zaczekać i zapłacić ratę po zakończeniu zawieszenia. Ważna tu jest data zmiany oprocentowania, specjalista sprawdzi to na infolinii.

Bezpłatnym aneksem możemy skrócić okres kredytowania maksymalnie do najwyższej zapłaconej raty w całej historii kredytu.

W ostatniej kwestii prosimy o kontakt z infolinią kredytów hipotecznych, aby wyjaśnić ewentualne nieścisłości.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MagdalenaD
Były moderator
Były moderator icon
345
67
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (2 773 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Kredyt hipoteczny przy rozdzielności majatkowej

Dzień dobry,

Chciałam zapytać o taką sytuację - małżonkowie mający rozdzielność majątkową chcą nabyć nieruchomość. Jedna osoba płaci za swoją połowę gotówką, a druga bierze kredyt hipoteczny. Czy zabez

...

06-04-2026
Re: Problem z logowaniem w aplikacji przy użyciu klucza U2F

Prosimy, zgłoś nam to przez czat w Moim ING i zapiszemy zgłoszenie techniczne. Nie mieliśmy podobnych sygnałów.

05-04-2026
Re: Problem z logowaniem w aplikacji przy użyciu klucza U2F

Dzień dobry.

Bardzo dziękuję za pomoc.
Rzeczywiście pomogło wyczyszczenie Google Play services. Mogę ponownie zalogować się starymi kluczami.
Ale nowego klucza dodać niestety nie mogę.
Wyskakuje błąd w ap...

05-04-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy