Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

Lakoniczne uzasadnienie negatywnej decyzji kredytowej- nowelizacja prawa bankowego a zachowanie ING

Jestem Państwa wieloletnią klientką korzystającą regularnie z wielu produktów bankowych i jestem bardzo rozczarowana w jaki sposób traktują Państwo klientów.

Zgodnie z ostatnią nowelizacją prawa bankowego, banki mają obowiązek udzielić informacji o powodach udzielenia odmownej decyzji kredytowej, na tyle szczegółowej, aby można w precyzyjny sposób określić jaki czynnik ją spowodował i w miarę możliwości go zneutralizować.

I oto jak wygląda sytuacja. Po otrzymaniu decyzji odmownej poprosiłam o informację, co ją spowodowało. Otrzymałam e-maila o treści, że powodem były "wewnętrzne regulacje banku". Po kolejnym złożeniu wniosku o podanie czynników, które miały wpływ na ocenę zdolności, otrzymałam pismo z banku, w którym zostało napisane, że czynnikiem odmownym był "profil ryzyka klienta". Pismo zostało podpisane przez osobę tytułującą się specjalista ds. relacji z klientem.

Po pierwsze, jak można w taki sposób traktować klienta i to po dwukrotnej prośbie o szczegóły udzielać tak bezwartościowej wiadomości zwrotnej, bo trudno to w ogóle nazwać informacją, gdyż nie niesie ona za sobą żadnej wartości. Nie wiem, jak bardzo muszą być Państwo cyniczni i na takim poziomie stawać poziom satysfakcji klienta, żeby marnować jego czas i po dwukrotnej prośbie dalej brnąć w tego typu wytłumaczenia. Inny bank, który udzielil negatywnej decyzji, w ciągu 30 minut przesłał mailowo rozbudowaną odpowiedź, w której znalazły się bardzo szczegółowe czynniki, które wpłynęły na decyzję negatywną. 

Po drugie, reklamują się Państwo w telewizji jako bank, który zachęca do bycia "eko": wymiany pralki, niemarnowania wody oraz papieru czy segregacji śmieci. Jak do tej kampanii marketingowej ma się fakt, że wysyłają Państwo nic niewarte pismo, marnując papier i zwiększając ślad węglowy? Dla mnie jest to czysta hipokryzja.

Być może są Państwo jednym z największych graczy na rynku w Polsce i odejście klienta mają Państwo wpisane w ryzyko, ale od banku, który reklamuje się hasłem "liczą się ludzie" oczekuje się zgoła czegoś innego.

Pozdrawiam, 

Odpowiedz
0 Lajków
aurora
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
25-11-2019
Wiadomość 1 z 3 (4 862 wyświetleń)

Re: Lakoniczne uzasadnienie negatywnej decyzji kredytowej- nowelizacja prawa bankowego a zachowan...

Oczywiście ma Pani prawo poznać szczegóły odmowy udzielenia pożyczki gotówkowej. Przykro mi, że dotychczasowe informacje nie były przekazane w sposób szczegółowy. Zależy nam na zadowoleniu klienta dlatego proszę o przesłanie powyższego wpisu przez Moje ING (zakładka Wiadomości) lub wysyłając go na adres mejlowy abi@ing.pl (proszę podać numer ostatniego zgłoszenia). Po otrzymaniu takiej wiadomości będziemy w stanie jeszcze raz zająć się Pani sprawą.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MagdalenaD
Moderator
Moderator icon
345
67
04-09-2015
Wiadomość 2 z 3 (4 822 wyświetleń)

Re.: Lakoniczne uzasadnienie negatywnej decyzji kredytowej- nowelizacja prawa bankowego a zachowanie

Mam to samo.
Żadne odwołania nie pomogły.
Nie bo nie czyli wewnętrzne procedury.
Co najlepsze specjalista ds obsługi klienta mówi co innego I w bankowości internetowej również mówią co innego.
Zero konkretów.
Porażka ten bank.
Odpowiedz
0 Lajków
jarek-t
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
20-12-2020
Wiadomość 3 z 3 (3 730 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: Zobaczenie danych kart platniczych w Moim ING

W aplikacji mobilnej nie udostępniamy pełnych danych kart. Pełne dane kart są dostępne tylko na jej fizycznej formie. Kart przedpłaconych dla klientów indywidualnych powyżej 13 roku życia nie można do

...

15-07-2025
Re.: Zobaczenie danych kart platniczych w Moim ING

W obu przypadkach odpowiedź jest taka sama - nie da się.

15-07-2025
Re: MojeID dla niepelnoletnich

Obecnie faktycznie udostępniamy usługę wyłącznie dla osób pełnoletnich, ale pracujemy nad jej wdrożeniem dla osób w wieku 13-17. 

15-07-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy