28-11-2020 10:53
Witam,
Wniosek składany bez operatu szacunkowego.
Otrzymał wstępną decyzję. Planuje nadac zewnetrzny operat szacunkowy w poniedzialek 30.11.2020.
Bardzo proszę o informację:
1) Jak dlugo czekac na Decyzje ostateczna po nadaniu operatu szcunkowego?
2) Po podpisaniu umowy kredytowej i dostarczeniu do banku Aktu Notarialnego - jak dlugo czekac na wyplatu pieniędzy?
Dodam, że chodzi o Krakowie, bo to pewnie zależy od lokalizacji.
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam
28-11-2020 13:36 | Edytowano: 28-11-2020 13:41
@RM, jeśli dołączysz operat do wniosku kredytowego w dniu 30.11.2020 to minie ok. 5 dni (zajmie to max czas do 7go grudnia), aby został przeprocesowany przez bank. W chwili gdy wszystkie dokumenty będą skompletowane, to wniosek zmieni status na Decyzja Ostateczna i max do 4 dni roboczych ją otrzymasz. W najgorszym wypadku do 11 grudnia otrzymasz decyzję finalną.
Co do uruchomienia pieniędzy to bank wspomina, że ich uruchomienie to max 10 dni, ale w rzeczywistości wytarczy 1 dzień roboczy. Jedyny problem jaki możesz tu napotkać to termin umówienia się w banku na podpisanie umowy, ale w Krakowie nie powinno być problemu.
Podane powyżej czasy są jedynie szacunkowe, a Twój doradca kredytowy powinien Cię informować na bieżąco o zmianie statusu wniosku.
ps. ewentualnie samodzielnie możesz sprawdzać czasy publikowane przez bank na poszczególne etapy procesu kredytowego: https://www.ing.pl/partner/hipoteka/proces-kredytowy
Jeśli posiadasz swój numer wniosku kredytowego to możesz śledzić jego bieżący status tutaj: https://forms.ingbank.pl/statuswniosku
28-11-2020 14:07 | Edytowano: 28-11-2020 14:10
28-11-2020 18:47
28-11-2020 19:28 | Edytowano: 28-11-2020 19:28
@Kicu123, nie pamiętam w których placówkach ING w Krakowie można podpisać hipotekę, ale jest ich mniej niż wszystkich placówek stacjonarnych. Ja mogę polecić oddział na Kapelance i p.Dorote lub p.Anete - z obiema miałem nie raz do czynienia i obsługa jest premium. Na terminy do Doroty praktycznie nie czekam tylko dzwonie do niej bezpośrednio więc nie wiem jak to jest z terminami na umówienie spotkania przez infolinię lub pośrednika.
30-11-2020 17:21
@RM Do wydania decyzji kredytowej potrzebujemy potwierdzenia pozostałego salda kredytu zbywcy do spłaty. Może to być zaświadczenie o kredycie lub umowa kredytowa z aktualnym harmonogramem. Na moment podpisania umowy kredytowej potrzebujemy zaświadczenie z banku zbywcy potwierdzające, że pozostała kwota do spłaty nie przekracza kwoty udzielanego kredytu. Zaświadczenie z banku ważne jest 30 dni, więc może być tak że wystarczy tylko jeden dokument, do wydania decyzji i podpisania umowy.
01-12-2020 12:56
Dziekuje!
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
17-11-2024Z komunikatu wynika, że kwota nadpłaty jest ciągle za niska. Nie skrócisz okresu kredytowania, jeśli nie można obciąć przynajmniej jednej raty. A żeby można było obciąć jedną ratę, musisz nadpłacić pr
... 17-11-2024Popieram przedmówcę i z dużym rozczarowaniem przyjmuję taką wiadomość.
Widziałem również odpowiedź co do programu "Orlen w Portfelu".
Natomiast za każdym razem informacja od Banku brzmi "nie przystępuj
... 17-11-2024