20-05-2020 09:34
Ten aneks, który Ty podpisałeś, mieści się w ramach oceny Twojej zdolności kredytowej zweryfikowanej przy podpisywaniu Umowy.
Z tego co ja rozumiem, to w przypadku Twojego kolegi jest to aneksowanie Umowy wymagające oceny zdolności kredytowej wtórnie. Bank musi ocenić swoimi scoringami - często nadpłaty kredytu wyczerpują Twój miesięczny budżet domowy lub mocno go ograniczają, bo chcesz zmniejszyć swoje zobowiązanie wobec Banku. Ale Bank może nie dać wiary w to, że będziesz miesiąc w miesiąc przekazywał np. 70% swojego wynagrodzenia na kredyt.
Ale tak jak napisała Pani Moderator - najlepiej udać się do Banku lub po prostu zadzwonić do Doradcy, który podpisywał Umowę kredytową.
21-05-2020 21:02
Dziękuję za podpowiedzi, przekażę.
Swoją drogą nie wiedziałem, że można tak zagrać przy kredycie - myślałem, że skoro już jest wzięty na dany okres, to nie można nagle po kilku latach stwierdzić, że jednak chcę płacić więcej i zamiast 25 lat, zrobić z niego 20 lub 15 lat. Że można jedynie sobie nadpłacać i przy tym skracać okres kredytowania.
Rzecz wiadoma, że żaden bank nie da kredytu który zabierałby 70% domowego budżetu.
Realnie rzecz biorąc i dość bezpiecznie to 20% domowego budżetu, ale gdy ktoś ma kredyt który stanowi 10% domowego budżetu, to tej nadwyżki która mu zostaje, nie wie jak przeznaczyć, to pozbycie się kilku setek odsetek zawsze w cenie
To u mnie już tak kończąc temat, bo pewnie jesteście znudzeni ( ) - skróciłem okres kredytowania o 56 miesięcy, czyli ponad 4,5 roku. A to dopiero początek zabawy w nadpłacanie.
Tsukuyomi - Tobie również polecam tę grę, można sobie wyrobić dobry zmysł strategiczny i nie wystawisz się na wyższe stopy procentowe, bo o ile teraz spadły o około 1,1%, o tyle maksymalnie za rok-półtora wrócą o ten 1,1% znów, a kto wie czy nie poszybują później w górę dla wyrównania - oby nie do tych 5-6% o których pisał Galanel - jak będzie to za 5 lat, to mnie już to raczej ominie.
10-01-2021 12:05
Już tak tylko kończąc temat czy opłaca się nadpłacać, czysto liczbowo: nadpłacone 38 tys. poszły w "ominięcie" bezpowrotne 23-25 tys. odsetek (ciężej je dokładnie policzyć, bo w międzyczasie spadły stopy procentowe). Więc jest bardzo dobrze, polecam każdemu!