- Subskrybuj źródło RSS
- Oznacz temat jako nowy
- Oznacz temat jako przeczytany
- Przyklej wątek Wątek u bieżącego użytkownika
- Zakładka
- Subskrybuj
- Strona dopasowana do drukarki
2022 ryczałt od przychodów a zdolność kredytowa.
15-01-2022 09:20
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Na stornie ING można znaleźć informację, że nie będą rozpatrywane wnioski o kredyt hipoteczny dla osób prowadzących działalność gospodarczą rozliczających się przy pomocy ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Co w wypadku, kiedy 2 poprzednie lata były rozliczane przy pomocy KPiR na podatku liniowym, a tylko miesiące bieżące w 2022 roku na ryczałcie. Czy takie wnioski również będą z automatu odrzucane? Czy w tym wypadku jest w ogóle sens składania dokumentów do ING?
Mój konkretnych przykład.
1. W latach 2020 oraz 2021 rozliczałem się z Urzędem Skarbowym przy pomocy skali liniowej i mam wykazany dochód.
2. W styczniu zmienię sposób rozliczania na ryczałt w związku z faktem, że programiści otrzymali preferencyjną stawkę podatkową, a pozostanie na skali liniowej spowodowałoby zwiększenie rocznych obciążeń fiskalnych w wysokości ponad połowy rat, jakie musiałbym płacić za kredyt hipoteczny.
3. Wniosek będę składał w marcu 2022, więc co najmniej 2 miesiące bieżącego roku będą rozliczone ryczałtem.
4. Po przedstawieniu informacji na infolinii kredytowej ING otrzymałem informację, że moja zdolność kredytowa na dzień dzisiejszy przewyższa ok 3-krotnie wartość kredytu.
5. W ING posiadam wszystkie swoje konta (prywatne + działalność), więc moja historia jest dostępna.
Link do informacji: https://www.ing.pl/indywidualni/kredyty-i-pozyczki/kredyt-hipoteczny/proces-i-dokumenty#nieruchomosc...
"Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i karta podatkowa
Od 1 stycznia 2022 te formy rozliczeń z Urzędem Skarbowym nie będą tymczasowo akceptowane do liczenia zdolności kredytowej przy udzielaniu kredytów hipotecznych. Wnioski kredytowe złożone przed tą datą będą rozpatrywane na dotychczasowych zasadach."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
17-01-2022 13:46 | Edytowano: 24-01-2022 14:02
Re: 2022 ryczałt od przychodów a zdolność kredytowa.
[ Edytowane ]- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dla wniosków, które zarejestrujemy do 30 kwietnia 2022 r. akceptujemy zmianę formy opodatkowania od 01.01.2022 r. Co ważne, wniosek możemy przyjąć, tylko jeśli założyłeś działalność przed 01.01.2020 r.
-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
17-01-2022 14:51
Re: 2022 ryczałt od przychodów a zdolność kredytowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuję. To jest odpowiedź, której potrzebowałem.
Tak, działalność prowadzę ponad 5 lat i dotychczas zawsze rozliczałem się stawką liniową bądź progresywną. Zmianę sposobu opodatkowania zamierzam zmienić dopiero od 2022-01-01.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
17-01-2022 16:49
Re.: 2022 ryczałt od przychodów a zdolność kredytowa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij