22-04-2017 23:22 | Edytowano: 22-04-2017 23:30
Witam - mam pytanie do regulaminu OKO Bonus:
https://www.ingbank.pl/_fileserver/item/1104887
Jak konkretnie jest definiowany "warunek przyrostu salda"? Nie umiem znaleźć w tym regulaminie definicji "Warunku przyrostu salda".
To co znalazłem:
§ 1 Poniższe określenia w Regulaminie oznaczają: ....... 9. Przyrost salda – nadwyżka Salda końcowego nad Saldem początkowym ..... § 8 Bank wypłaca Odsetki bonusowe tym klientom, którzy spełnią łącznie poniższe warunki: 1) zgromadzą Nowe środki na OKO Bonus, 2) będą posiadaczami OKO Bonus przez 4 miesiące od dnia zawarcia Umowy (otwarcia rachunku), 3) spełnią warunek Przyrostu salda.
Czy dobrze rozumiem że w dniu otwarcia oko bonu nie wolno wpłacić nic na rachuek bo saldo początkowe nie będzie 0 i będzie równe saldu końcowemu, i wtedy bank nie wypłaci odsetek bonusowych ?
A co jeśli wpłacę 100 zł na początku, potem wpłacę w środku 500 zł, a przed końćem wypłacę 100 zł ? Teoretycznie saldo początkowe (100) jest mniejsze od końcowego (500), ale w trakcie wypłaciłem 100 - czy Bank naliczy mi bonusowy procent , czy rczej procent "standardowy" od całej kwoty ?
I jeszcze pytanie do tego:
§ 11 1. Odsetki wynikające z Oprocentowania bonusowego Bank: .................................. 3) przeksięguje wraz z kwotą zgromadzonych środków na rachunek oszczędnościowy, który klient wskazał w momencie zawarcia Umowy
A co jeśli nie posiadam rachunku oszczędnościowego bo mam Dream Saver ? (zgodnie z par. 3 "łapię się" niby na promocję jak mam tylko Dream Saver).
Czy to oznacza, że Bank nie da mi promocyjnych odsetek bo nie mam konta oszczędnościowego ?
Albo może zabierze sobie całą kwotę bo nie wskazałem konta oszczędnościowgo (którego nie mam) ?
BTW - uważam że ten regulamin jest strasznie zagmatwany i są tu prawie na pewno wplecione jakieś pułapki w które można wpaść i nie dostać bonusu, i jakoś wcale to moim zdaniem nie jest zgodne z hasłem promowanym w reklamie: "O pieniądzach warto mówić prostym językiem!"
23-04-2017 21:28
@Jamniczek Przyrost salda, to różnica między saldem końcowym Twoich depozytów (na koniec ostatniego dnia umowy Otwartego Konta Oszczędnościowego Bonus) a saldem początkowym Twoich depozytów (z obecnej edycji sprawdziliśmy saldo 27.03.2017 r.).
Przykładowo np. saldo początkowe 1000 zł, a saldo końcowe 1500 zł (wpłaciłeś 600 zł, a w trakcie wypłaciłeś 100 zł). 500 zł jest nadwyżką, więc warunek jest spełniony. Oprocentowanie naliczamy każdego dnia, a fizycznie odsetki naliczymy po 4 miesiącach od otwarcia konta.
Do depozytów zaliczamy produkty w PLN dla klientów indywidualnych:
W dniu otwarcia Bonusa możesz od razu wpłacić pieniądze. Powinieneś na nie wpłacić nadwyżkę ponad saldo początkowe (sprawdzisz je przy otwieraniu Bonusa lub po otwarciu w usłudze Moje ING). Oprocentowanie 2% w skali roku będziemy naliczać przez 4 miesiące od otwarcia konta do 100000 zł Twoich nowych pieniędzy.
W trakcie otwierania Bonusa wskazujesz dotychczasowe konto oszczędnościowe (np. Dream Saver), na które przelejemy pieniądze z odsetkami po zamknięciu Bonusa. Ważne, żebyś nie zamykał tego konta Dream Saver przez zakończeniem Bonusa.
25-04-2017 16:01
A tak poważnie - dlaczego takie są warunki? Naprawdę nie da się prościej? Z tego co widzę u konkurencji można bez kombinowania, dlatego osobiście już z częścią pieniędzy od Was uciekłem. Nie bawi mnie zastanawianie się ile pieniędzy będzie oprocentowane tak, a ile inaczej i co się stanie jeśli to, czy tamto. Aczkolwiek mam świadomość, że mój głos nie jest nic wart. Odpowiednie osoby patrzą na dane i widocznie taka polityka się sprawdza.
26-04-2017 15:53
@Szkot Każdy produkt ma stosowny regulamin. OKO bonus również, za każdym razem posiada własny regulacje. Prostszy w działaniu produkt to lokata. Ze względu na mozliwość wpłat i wypłat z konta, wyższego oprocentowania niż na lokacie, to również warunki skorzystania są bardziej specyficzne.
26-04-2017 22:41
Warunki są bardziej specyficzne z jednego powodu - aby ludziom bardziej w głowach zamącić i skomplikować coś, co może być proste.
Jeśli nie rozumie Pan o czym piszę (aczkolwiek podejrzewam, że tylko Pan udaje) to przejaskrawię, aby pokazać o co chodzi. Możecie nawet zaoferować MEGA OKO dające 20%. Ale z regulaminem, w którym będzie zapis, że takim oprocentowaniem będą objęte wyłącznie środki, do wysokości 1/4 uśrednionych rocznych wpływów na konto, które dodatkowo na MEGA OKO zostaną wpłacone dokładnie w dniu, w którym opłaty kartą przekroczą próg 500 zł. Takie oprocentowanie będzie naliczane we wszystkie nieparzyste dni z pominięciem parzystych tygodni.
I te dumne reklamy - w ING OKO nawet do 20%! Bo upraszczamy bankowość dla Ciebie!
Właśnie taki jest kierunek w jakim zmierzacie. Liczą się ludzie? Czcze gadanie. Aczkolwiek nie precyzujecie jacy ludzie... być może ludzie zarządu i wyższa kadra kierownicza. Wtedy się zgadza.
Jeśli Waszym celem nie jest próba mącenia ludziom w głowie, to nie trzeba tworzyć żadnych OKO BONUSów. Wystarczy kolejna lokata na prostych zasadach z odpowiednim i jasnym oprocentowaniem. Uważacie, że nie stać Was na lokatę 2%? To jej nie dawajcie. Dajcie lokatę na 1% na 4 miesiące. Mega przejrzyste. Tylko Wy nie chcecie być przejrzyści.
W tej chwili jest lokata na 3 miesiące za 0,5% - to jakieś żarty? Ktoś taką lokatę zakłada? W momencie, gdy jest standardowe oprocentowanie dla OKO to 0,7%?
Praktyki jakie stosujecie trudno nazywać czystymi.
I... Jeśli podoba ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
08-05-2017 20:37
cześć mam pytanie, dziś doradca powiedział mi w banku że zarówno za każdą wpłatę jak i wypłatę (pow. 1) czyli 2 i kolejną bank pobiera 9 zł.
Jeżeli chodzi o wpłaty, czy chodzi o każdą wpłatę (nawet jak przeleje sobie pieniądze z innego własnego konta w innym banku, czy tylko tych które wpłacam w oddziale banku)?
09-05-2017 21:47
To prawda, że pierwsza wpłata gotówki w miesiącu rozliczeniowym na Otwarte Konto Oszczędnościowe Bonus jest bezpłatna, a za każdą kolejną pobierzemy opłatę w wysokości 9 zł. Dotyczy to jednak wpłaty gotówkowej w oddziale banku. Jeżeli zasilisz swoje konto przelewem z innego banku to nie pobierzemy za to żadnej prowizji. Pamiętaj również, że przelewy między własnymi kontami w naszym banku wykonywane przez bankowość elektroniczną są bezpłatne.
No nieeeeee no, faktycznie znowu nie działa. Czy ING nie może wysłać przynajmniej części swoich informatyków na jakiś dodatkowy urlop, żeby przestali w końcu psuć coś co działa?
16-11-2024