13-10-2021 19:19
Chciałbym uzyskać informację na temat sposobu obliczania kwoty wolnej, gdy informacja o pierwszym zajęciu egzekucyjnym wpłynie w trakcie miesiąca.
Przykład:
- na koncie brak jest jakiegokolwiek zajęcia na 1 dzień miesiąca października
- dokonywane są różne operacje na koncie (np. wpływ 5000zł i operacje kartą na sumę 4900zł)
- na dzień 12.10.2021 stan dostępnych środków wynosi 100zł
- w dniu 13.10.2021 pojawia się zajęcie egzekucyjne
Pytanie:
Czy kwota wolna wynosi pełne 2100zł? (oczywiście w jej ramach mieści się pozostała z powyższego przykładu kwota 100zł)
Czy też kwota wolna ma inną wartość? Jeśli tak to jaką i dlaczego?
Zakładamy, że komornik / organ egzekucyjny nie dokonywał zakazu udostępniania kwoty wolnej.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
18-10-2021 15:44
Jeśli nie masz zajęcia na swoim koncie, możesz korzystać swobodnie z pieniędzy.
Od momentu wpływu zajęcia tj. 13 października, sprawdzamy saldo konta i do tego salda dodajemy wszystkie wpływy do końca października. Jeśli suma pieniędzy przekracza 2100 zł, nadwyżkę blokujemy na zajęcie egzekucyjne.
Kwota wolna przysługuje do kont osobistych i wynosi 2100 zł w każdym miesiącu kalendarzowym.
Jeśli zajęcie się przedłuża na nowy miesiąc, kwotę wolną odnawiamy zawsze pierwszego dnia każdego miesiąca. Sprawdzamy salda kont na pierwszego dnia i dodajemy bieżące wpływy na konto.
Witam. Robiłam już kilka nadpłat, w różnych kwotach i dniach. Jak skrócić okres kredytowania? Niestety za każdym razem otrzymuje informację „Nie możesz teraz skrócić okresu kredytowania”. Nie chce mni
... 16-11-2024Dzień dobry,
na początek kilka słów wstępu: mam w ING kredyt hipoteczny, który zaciągnęliśmy wspólnie z żoną. Ja nie mam i nigdy nie miałem w ING żadnego konta, ale teraz z racji kredytu mam podgląd ra
... 16-11-2024No nieeeeee no, faktycznie znowu nie działa. Czy ING nie może wysłać przynajmniej części swoich informatyków na jakiś dodatkowy urlop, żeby przestali w końcu psuć coś co działa?
16-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
21 | |
12 | |
7 | |
6 | |
6 |