Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Saldo z poprzedniego miesiąca przy zajęciu egzekucyjnym

Dzień Dobry!

Na moim koncie w banku pojawiło się w styczniu zajęcie egzekucyjne. Trochę się o tym naczytałem, wiem o kwocie wolnej, o tym ile komornik może zabrać, a ile ma zostawić. Nie znalazłem jednak nigdzie klarownej informacji w tym temacie: Czy jeżeli na koniec miesiąca zostawię na koncie pewną kwotę (np. 100 złotych), to jest ona blokowana i przekazywana komornikowi? Czy też pozostaje na koncie do dyspozycji, a wtedy kwota wolna w kolejnym miesiącu jest mniejsza (patrz 3399,50)? Zapisy są mocno niejednoznaczne i wprowadzające w zakłopotanie: "Kwota wolna od zajęcia nie przechodzi na kolejny miesiąc", sugeruje, że to co zostawię na koncie, przepada, a nie że limit w każdym kolejnym miesiącu pozostaje na poziomie 3499,50, a nie jest powiększony o kwotę, która pozostała w moim przypadku na koncie (czyli tutaj 3499,50 + 100). Bardzo dziękuję za odpowiedź i z góry przepraszam za kłopot. To mój pierwszy wpis tutaj i będę wdzięczny za ewentualne przekierowanie do odpowiedniego wątku. Pozdrawiam!

Odpowiedz
0 Lajków
kacper94
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
27-01-2025
Wiadomość 1 z 2 (941 wyświetleń)

Re.: Saldo z poprzedniego miesiąca przy zajęciu egzekucyjnym

Dzień dobry,
przez Społeczność nie mamy możliwości analizy tej sytuacji. Jest to ogólny kontakt.
Prosimy, napisz do nas na czacie w Moim ING od poniedziałku do piątku od 8:00 do 18:00. Specjalista od zajęć sprawdzi Twoją sytuację i wyjaśni jak będzie działać kwota wolna od zajęcia (jeżeli masz ją przyznaną).

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MonikaC
Moderator
Moderator icon
658
123
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (892 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Negocjacja marzy

Zerknij na odpowiedź Pani z banku:

https://spolecznosc.ing.pl/-/Kredyty-hipoteczne/Dramat-procesowanie-wniosku-ponad-6-tygodni-i-cisza/m-p/45336#M11393

Na negocjacje bym nie liczył ale ... spróbować war...

01-04-2025
Negocjacja marzy

Dzien dobry,

Jestem w trakcie procesu rozpatrywania mojego wniosku o kredyt hipoteczny w ING - moj wniosek zostal wstepnie zaakceptowany i ING chce udzielic mi kredytu, musze tylko uzupelnic kilka dok

...

01-04-2025
Re.: Kredyt hipoteczny - czas decyzji

Ja nie rozumiem takiego działania. Tak jak by to celowo było robione. Ale może wizerunkowo jako marketingowy element dobrej oferty marżowej się to sprawdza. Potem może mają że już target na kwartał 1

...

01-04-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy