Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Saldo z poprzedniego miesiąca przy zajęciu egzekucyjnym

Dzień Dobry!

Na moim koncie w banku pojawiło się w styczniu zajęcie egzekucyjne. Trochę się o tym naczytałem, wiem o kwocie wolnej, o tym ile komornik może zabrać, a ile ma zostawić. Nie znalazłem jednak nigdzie klarownej informacji w tym temacie: Czy jeżeli na koniec miesiąca zostawię na koncie pewną kwotę (np. 100 złotych), to jest ona blokowana i przekazywana komornikowi? Czy też pozostaje na koncie do dyspozycji, a wtedy kwota wolna w kolejnym miesiącu jest mniejsza (patrz 3399,50)? Zapisy są mocno niejednoznaczne i wprowadzające w zakłopotanie: "Kwota wolna od zajęcia nie przechodzi na kolejny miesiąc", sugeruje, że to co zostawię na koncie, przepada, a nie że limit w każdym kolejnym miesiącu pozostaje na poziomie 3499,50, a nie jest powiększony o kwotę, która pozostała w moim przypadku na koncie (czyli tutaj 3499,50 + 100). Bardzo dziękuję za odpowiedź i z góry przepraszam za kłopot. To mój pierwszy wpis tutaj i będę wdzięczny za ewentualne przekierowanie do odpowiedniego wątku. Pozdrawiam!

Odpowiedz
0 Lajków
kacper94
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
2
0
27-01-2025
Wiadomość 1 z 2 (803 wyświetleń)

Re.: Saldo z poprzedniego miesiąca przy zajęciu egzekucyjnym

Dzień dobry,
przez Społeczność nie mamy możliwości analizy tej sytuacji. Jest to ogólny kontakt.
Prosimy, napisz do nas na czacie w Moim ING od poniedziałku do piątku od 8:00 do 18:00. Specjalista od zajęć sprawdzi Twoją sytuację i wyjaśni jak będzie działać kwota wolna od zajęcia (jeżeli masz ją przyznaną).

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
MonikaC
Moderator
Moderator icon
653
122
04-09-2015
Wiadomość 2 z 2 (754 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Problem z logowaniem na iOS 18.4 developer beta

ING też się dostosuje do finalnej wersji.
Poza tym to nie jest tak, że inne banki się do 18.4 dostosowały. U nich po prostu aktualizacja nie „koliduje” w żaden sposób z kodem i nic się nie zepsuło. A I...

28-02-2025

Inne banki potrafią się dostosować do oprogramowania testowego na czas🙄

28-02-2025

Ale to nadal beta! Bez względu na to czy developerska, czy publiczna. Bety nie są do instalowania na telefonach, których używacie na codzień.

28-02-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy