02-08-2017 16:41
Witam!
Chciałbym się zapytać, gdyż dostałem swoją pierwszą pracę i moja pensja będzie wypłacana w euro. W związku z tym chciałbym założyć konto walutowe w ING. Jednakże będę przebywał głównie na terenie Węgr, Bułgarii i Rumunii, które to wszystkie są w UE, natomiast każde ma swoją autonomiczną walutę. I teraz chciałbym skierować pytanie, jak będzie z przewalutowaniem w tym przypadku? Czy ma z tym związkiem "spread"?
Pozdrawiam
03-08-2017 17:34
Do konta ROR w EUR wydajemy kartę Maestro.
Za płatności bezgotówkowe poza Polską nie pobieramy dodatkowej prowizji. Za wypłaty z bankomatów pobierana jest dodatkowa prowizja w wys. 3% kwoty wypłaty.
Jeżeli płatność będzie w innej walucie niż EUR, przeliczymy ją z waluty lokalnej na EUR po kursie organizacji płatniczej MasterCard.
03-08-2017 17:40
Rozumiem i dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, czy jest z tym związany w jakiś sposób tzw. spread walutowy?
Pozdrawiam
03-08-2017 17:45
Transakcje przeliczamy po kursie organizacji płatniczej. Nie stosujemy dodatkowego spreadu.
04-08-2017 16:44
04-08-2017 18:03
Dzwoniłem na infolinię i powiedzieli mi że najlepszym i najtańszym wyjściem jest założenie konta Direct z kartą VISA oraz dodatkowo konta walutowego. Karta jest bezpłatnie przepinana. Niemniej jednak na "Wyciągu z Tabeli Opłat i Prowizji" na dzień 01.07.2017 pisze, że "Przewalutowanie transakcji bezgotówkowej dokonanej w walucie innej niż waluta rachunku" kosztuje 3%. Proszę o pomoc, bo po prostu wszędzie już pisze inaczej, wszyscy podają inne wartości i już kompletnie nie wiem jak to wygląda w praktyce.
04-08-2017 19:07
Postaram się rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości:
Płacąc kartą Maestro za granicą nie płacisz dodatkowej prowizji za przewalutowanie, jest to zapisane w naszej Tabeli Opłat i Prowizji (rozdz. III; pkt. 1.10). Jeżeli tą kartą zapłacisz w walucie innej niż EUR, będzie tylko jedno przewalutowanie: z waluty lokalnej na EUR, po kursie organizacji MasterCard.
Jeżeli założysz konto Direct i ROR w EUR, do karty Visa zbliżeniowej możesz podpiąć konto walutowe. Jednak tylko te płatności, które zrealizujesz w EUR będziemy rozliczać z konta walutowego (w ramach dostępnego salda). Nie pobieramy wtedy prowizji za przewalutowanie.
Płatności w innej walucie niż EUR, będziemy rozliczać z konta Direct. Do tej transakcji doliczona zostanie prowizja 3% za przewalutowanie.
Wypłaty z bankomatów:
Za wypłatę z bankomatu poza Polską pobierana jest prowizja 3% kwoty transakcji. Zarówno od wypłat, które zrealizujesz kartą Maestro, jak i Visa zbliżeniowa.
Obecnie posiadacze karty Visa zbliżeniowa mogą wykupić pakiet bezpłatnych wypłat z bankomatów zagranicznych. Ważny jest on 30 dni i kosztuje 15 zł.
04-08-2017 19:25
04-08-2017 20:10
04-08-2017 20:18
Przykro mi, że nie uzyskałeś jednoznacznej i wyczerpującej informacji w naszej placówce i na infolinii naszego banku.
W przypadku transakcji kartą Maestro do konta w Euro, jeśli będziesz płacił w walucie innej niż euro, przewalutowanie będzie tylko jedno.
Możesz mieć w naszym banku tylko konto walutowe. Nie wymagamy, abyś jednocześnie miał konto złotowe.
Jeżeli już aktywowałeś bankowość internetową, konto możesz założyć przez internet: Oferta ING - Konta osobiste - Konto walutowe - Załóż konto w euro.
Przez internet możesz również zamówić kartę Maestro: Oferta ING - Karty i płatności telefonem - Karty do konta i przedpłacone - Karta do konta w euro.
Kartę maestro wydajemy bezpłatnie. Opłata miesięczna za kartę to 1,50 zł.
Konto, które założyłeś możesz zamknąć w dowolnym oddziale naszego banku (ważne: konta nie będziesz mógł zamknąć w punkcie ING Express).
Dziękujemy za zgłoszenie. Przekazałem Twoje uwagi do odpowiedniego zespołu i to sprawdzimy.
08-11-2024Aplikacja nadal nie działa. Brak na stronie jakiejkolwiek informacji na ten temat. Niestety jestem coraz mniej zadowolony z tego banku.
08-11-2024Mieliśmy wczoraj problemy z działaniem aplikacji. Rozwiązaliśmy już je. Jeśli na Twoim koncie nie pojawiła się wpłata, napisz do nas na czacie, który w aplikacji znajdziesz na dole.
08-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
23 | |
12 | |
8 | |
7 | |
6 |