Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.

Dzień dobry,

mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.

Mój ojciec otrzymuje niewielką emeryturę z Niemiec (Deutsche Rentenversicherung), która wpływa na jego konto walutowe w ING. Obecnie przygotowujemy rozliczenie podatkowe i polska księgowa potrzebuje informacji, czy ING Bank Śląski:

• pobiera od takiej emerytury zaliczki na podatek dochodowy,
  • pobiera składkę zdrowotną NFZ,
  • oraz czy w takim przypadku wystawia formularz PIT-11.

Wiem, że zgodnie z polskimi przepisami niektóre banki działają jako płatnik przy zagranicznych emeryturach i rentach, ale nie mam pewności, jak wygląda to konkretnie w ING oraz w przypadku emerytury z Niemiec.

Dodatkowo:

• ojciec nie kojarzy, aby otrzymywał PIT-11 z ING,
  • świadczenie wpływa bezpośrednio z Niemiec na konto walutowe,
  • emerytura jest stosunkowo niewielka.

Czy ktoś z Państwa miał podobną sytuację lub wie, jak wygląda praktyka ING w takich przypadkach?

Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie lub wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
0 Lajków
Mateusz1982
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
4
0
18-10-2025
Wiadomość 1 z 2 (447 wyświetleń)

Re: Mam pytanie dotyczące niemieckiej emerytury wpływającej na konto w ING Banku Śląskim.

PIT-11 wystawiamy, jeśli pobieramy podatek lub musimy wykazać dochód z tytułu renty lub emerytury zagranicznej.

PIT-11 wysyłamy do końca lutego, po zamknięciu roku, w którym dostawał świadczenie. Jeśli go nie otrzymał, to niech się z nami skontaktuje pod numerem 32 357 00 69 lub na czacie po zalogowaniu do Mojego ING.

-----------------
Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MateuszS
Moderator
Moderator icon
249
50
02-09-2021
Wiadomość 2 z 2 (318 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Promocja na Operat szacunkowy

Podobno jest obecnie jakaś promocja na operat szacunkowy wykonany we własnym zakresie przez złożeniem wniosku kredytowego. Gdzie znajdę taką informację?

26-05-2026
Wplata BLIK we wplatomatach ING/Planet Cash

Witam.

Podczas biezacego weekendu nie moglam w trzech wplatomatach wplacic pieniedzy na konto za pomoca blika.

Za kazdym razem po wpisaniu kodu blik operacja zostawala automatycznie odrzucona, nawet nie

...

25-05-2026
Re.: Pożyczka online - problem techniczny

Mam ten sam problem, zgłoszony już prawie 2 tygodnie temu. Do tej pory nie rozwiązany, przykro patrzeć, że dzieje się to już od dłuższego czasu a pomoc techniczna udaje, że nie widzi takiego problemu.

...

25-05-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy