Konta osobiste i firmowe

Odpowiedz

Indywidualny rachunek podatkowy - od 2020

Mam pytanie, od stycznia ponoć już nie wykonam już przelewu podatku do US jak dotychczas.

Natomiast nie znam szczegółów.

1.Nie mam działalności, ale wynajmuję mieszkanie i płacę do miesiąc podatek (ryczałt) 8,5% czy muszę taki nr konta otworzyć?

2. Razem z mężem wpadamy w drugi próg podatkowy (32%) czy na ten podatek (zwrot do US) też musi być ten indywidualny nr konta ?

Odpowiedz
0 Lajków
pomarańcza
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
13
7
15-06-2018
Wiadomość 1 z 7 (17 158 wyświetleń)

Re: Indywidualny rachunek podatkowy - od 2020

Chętnie odpowiemy na pytania bankowe Emotikon: Szczęśliwy Te, które zadałaś, powinnaś skierować do radcy podatkowego. Myślę, że pomoże Emotikon: Szczęśliwy 

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MartaK
Były moderator
Były moderator icon
672
177
04-09-2015
Wiadomość 2 z 7 (17 093 wyświetleń)

Re.: Indywidualny rachunek podatkowy - od 2020

Witam

Odpowiedz i wsparcie na zadane pytanie znajdziesz pod tym adresem: www.podatki.gov.pl/mikrorachunek-podatkowy/ ;-)

Jeśli uważasz ze jesteś zadowolona z mojej odpowiedzi, zostaw Like a bede wiedzieć ze ci pomogłem ;-)
K_S
K_S
Doradca z ambicjami III
Doradca z ambicjami III icon
53
14
11-09-2018
Wiadomość 3 z 7 (17 021 wyświetleń)

To jest pytanie bankowe i na pewno wiele osób będzie o to pytać za kilka dni na infolinii i w każdym oddziale - to dotyczy każdego.

Konto mam w ing i z ing będę robić przelewy podatku i chcę wiedzieć jak mam się przygotować do zmian.

Nie pytam jak obejść podatki albo zapłacić mniejszy... nie potrzebuję doradcy podatkowego

Odpowiedz
0 Lajków
pomarańcza
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
13
7
15-06-2018
Wiadomość 4 z 7 (16 804 wyświetleń)

[ Edytowane ]

Z artykułu dostępnego na stronie radia Tok FM: Mikrorachunek podatkowy. Kto i kiedy musi go wygenerować? Pytania i odpowiedzi  wynika, że musisz założyć mikrorachunek. I na niego od stycznia 2020 roku będziesz wpłacać należności dla Urzędu Skarbowego.

Odpowiedz
0 Lajków
Mitchris
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
161
73
05-11-2015
Wiadomość 5 z 7 (16 727 wyświetleń)

pomarańcza Od 1 stycznia 2020 r. zmieni się sposób wykonywania przelewów podatkowych. Przelew podatku PIT, CIT i VAT do urzędu skarbowego będziesz musiała wykonywać na swój indywidualny mikrorachunek podatkowy. Poprzednie konta będą zamknięte. 
Zerknij tutaj. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1095
218
07-06-2017
Wiadomość 6 z 7 (16 722 wyświetleń)

Nie no skąd bank ma wiedzieć na jaki numer konta masz przelewać podatek? Trzeba o to zapytać w urzędzie skarbowym, a nie w banku. 

Odpowiedz
0 Lajków
madziamro
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
25-01-2020
Wiadomość 7 z 7 (15 596 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO Bonus na Start promocja do 21.08 do 1.10.2024

Witam

Czy ktoś z państwa korzysta z Promocji OKO na start trwajaca od 21.08 do 1.10 ? 

Czy dla OKO zalozonych w tym przedziale czasowych podwyzszone oprocentowanie i oprocentowanie premiowe jest widocz

...

18-12-2024
Re.: Najem długoterminowy samochodu

Najlepiej to zobacz sobie gdzie ma place masterlease, wybierz się tam stacjonarnie, zobacz jakie mają samochody na wynajem. Na stronie możesz sobie mniej więcej przeliczyć, ile Cię to będzie kosztował...

18-12-2024
Kredyt hipoteczny

Witam.  Jestem na etapie kupna działki.  Dojazd do działki jest droga prywatna . Po rozmowie z właścicielem będzie służebność dojazdu do działki.  Podczas załatwiania kredytu hipoteczne powiedziałem ż...

18-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy