02-07-2020 20:54
Dzień dobry,
mam pytanie o koszty wypłat gotówki w bankomatach zagranicznych. Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem TOiP.
Zakładam, że nie mam podpiętych kont walutowych (albo środków na tych kontach), czyli obciążane jest konto w PLN.
Przypadek 1: wypłacam EUR w strefie euro. Wówczas pierwsza wypłata w miesiącu jest za 0zł, kolejne po 5zł. Nie są już dodawane żadne koszty przewalutowania? (te 3% za przewalutowanie dot. tylko transakcji bezgotówkowych, prawda?). Po jakim kursie zostanie przeliczone EUR na PLN - Visa czy kurs banku?
Przypadek 2: wypłacam jakąś walutę (np. CZK) poza strefą euro. Wówczas: prowizja za wypłatę wyniesie 3%. Nie będzie już dodatkowej prowizji za przewalutowanie? I analogicznie - jakie będzie przeliczenie kursowe: całość po kursie Visy czy CZK->EUR po kursie Visy a dalej EUR->PLN po kursie banku.
Pozdrawiam
03-07-2020 21:31
Już odpowiadam na Twoje pytania
Przypadek 1: Pierwsza wypłata w cyklu rozliczeniowym jest rzeczywiście bezpłatna, druga i kolejna kosztuje 5 zł. Cykl rozliczeniowy trwa od 29 dnia miesiąca do 28 dnia miesiąca kolejnego. Wtedy nie pobieramy już prowizji 3% za przewalutowanie, a samo przewalutowanie z EUR na PLN jest po kursie organizacji płatniczej.
Przypadek 2: Będzie tak jak napisałeś - pobierzemy prowizję 3% za wypłatę. W przypadku karty Visa Zbliżeniowej przewalutowanie będzie z CZK na PLN po kursie organizacji płatniczej.
Czy ING planuje do swojej księgowości zaimplementować model działalności nierejestrowanej?
18-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
7 | |
1 | |
1 | |
1 | |
1 |