Odpowiedz

Jakie modele kluczy FIDO2 są obsługiwane?

Witam, posiadam następujące klucze FIDO:

- YubiKey Neo (FIDO1 USB, NFC)

- SoloKey 2 (FIDO2 USB, NFC)

- Samsung Galaxy S23 (FIDO2 przez Bluetooth, wbudowane)

- Menedżer haseł BitWarden

Z tych wszystkich, jedyny klucz jaki działa do logowania do ING to YubiKey Neo, klucz nieobsługujący nawet FIDO2. Wszystkie pozostałe klucze nie działają, dostaję error, jakoby nie obsługiwały FIDO2. Testowałem zarówno aplikację mobilną jak i stronę WWW w przeglądarkach Chrome i Firefox.

Czy istnieje lista obsługiwanych kluczy? Czy można gdzieś publicznie ją znaleźć? Irytuje mnie że jak specjalnie kupiłem klucz sprzętowy FIDO2 to mimo to nadal nie działa. Sprawa byłaby znacznie prostsza gdyby ING miało po prostu listę kompatybilności na stronie WWW.

Pisałem również do supportu ING, dostałem wiadomość że wątek przekazano do deweloperów, było to chyba 2 lata temu i nadal nic się nie zmieniło. 

Odpowiedz
0 Lajków
mkopec
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
3
0
04-03-2025
Wiadomość 1 z 4 (955 wyświetleń)

Re.: Jakie modele kluczy FIDO2 są obsługiwane?

Dodam że testowałem nawet emulowane klucze FIDO2 i NitroKey 3 i tam też nie działa. Szczerze zastanawiam się czy ING po prostu nie sprawdza certyfikatu atestacji klucza i uznaje że brak yubico = brak fido2
Odpowiedz
0 Lajków
mkopec
Doradca z ambicjami I
3
0
04-03-2025
Wiadomość 2 z 4 (954 wyświetleń)

Napisz proszę do nas w tej sprawie na czacie po zalogowaniu do Mojego ING. Zanotujemy wówczas zgłoszenie techniczne i przyjrzymy się sprawie. ING nie prowadzi listy kluczy certyfikowanych. To, które klucze są zgodne ze standardem można sprawdzać w zewnętrznych serwisach.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
MagdalenaD
Moderator
Moderator icon
345
67
04-09-2015
Wiadomość 3 z 4 (851 wyświetleń)

Dziękuję za odpowiedź, napiszę w takim razie do supportu raz jeszcze

Odpowiedz
0 Lajków
mkopec
Doradca z ambicjami I
3
0
04-03-2025
Wiadomość 4 z 4 (843 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re.: Ciągła aktywacja aplikacji

Ja korzystam z aplikacji regularnie (dziś również), a i tak przy kolejnej próbie logowania aplikacja mi wyrzuciła komunikat, że muszę aktywować konto. Czy to normalne?

24-03-2025
Prośba o pomoc w przyspieszeniu reklamacji - bankomat.

Witam, wypłacałam 2000 z bankomatu. Konto zostało obciążone, bankomat pokazał komunikat o awarii, wypluł jedynie kartę. Poradzono mi poczekać aż kwota zejdzie z blokad. Zeszła. Złożyłam reklamacje. Te...

24-03-2025
Re.: Private banking - kryteria (suma inwestycji)

Inwestycje to suma wartości wynikających z inwestycji w fundusze inwestycyjne lub produkty oparte o fundusze inwestycyjne, produkty strukturyzowane, produkty ubezpieczeniowe o charakterze inwestycyjny

...

24-03-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy