Aplikacja mobilna

Odpowiedz

Problem z płatnością zbliżeniową Google Pay NFC

Dzień dobry,

Od 29 czerwca 2026 r. ING wycofało usługę „Visa w telefonie” działającą w aplikacji Moje ING i od tamtej pory nie mogę płacić telefonem.

Problem w tym, że od zawsze płacę za pomocą Google Pay/Google Wallet, gdzie mam dodaną kartę ING Visa, a nie z opcji Visa Pay, czy przez aplikację "Moje ING".

Mam telefon:
Model POCO X6 Pro 5G

Wersja Android 16

Próbowałem już:

Resetować telefon.

Usuwać i dodawać ponownie kartę w Google Pay.

Usuwać i dodawać kartę przez aplikację ING.

Używałem opcji "Przywróć funkcjonalność NFC" w telefonie.

Płatność domyślna w telefonie jest ustawiona na Google Pay.

Karta ING w telefonie była ustawiona jako domyślna.

Podczas próby płatności nic się nie dzieje i dostaję tylko notyfikację z ING, że funkcja płatności przez telefon jest wyłączona, natomiast po wejściu w notyfikację jest jasna informacja, że płatności Google Pay i Apple Pay dalej działają.

Płatność kartą w telefonie to najbezpieczniejsza metoda, więc jest to moja jedyna forma płatności kartą. Teraz korzystam z karty innego banku w telefonie, a w ING zapewne będę jeszcze płacił karę 10 zł miesięcznie za niekorzystanie z karty ING, która nie działa.

Bardzo proszę o pomoc.

Odpowiedz
0 Lajków
MattikkMLG
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
06-07-2026
Wiadomość 1 z 9 (1 247 wyświetleń)

Re.: Problem z płatnością zbliżeniową Google Pay NFC

Proszę, zgłoś to specjaliście na czacie w aplikacji. Czat możesz rozpocząć po tym, jak zalogujesz się do Mojego ING. Wystarczy, że wybierzesz ikonę dymka ze znakiem zapytania na górze aplikacji. Czatujemy od poniedziałku do piątku od 8:00 do 22:00 i w soboty od 8:00 do 16:00.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta
Odpowiedz
0 Lajków
AgnieszkaBin
Moderator
Moderator icon
810
176
04-09-2015
Wiadomość 2 z 9 (1 174 wyświetleń)

Mam ten sam problem z tym samym modelem telefonu.
Przyczym ja nigdy nie korzystałem z płatności NFC poprzez aplikację ING a tylko Google Wallet. Od jakiegoś czasu (kilka tygodni) nie mogę zapłacić telefonem i dostaję komunikat od aplikacji ING, że nie mam przypisanych kart płatniczych do płatności zbliżeniowych. Czasam zadziała za którymś razem, czasami nie. 

W telefonie aplikacją do płatności NFC jest Google Pay (Wallet). Skoro ING wycofało funkcjonalność obsługi kart w Androidzie to po jaką cholerę aplikacja ING rejestruje się w telefonie jako obsługująca płatności ? !

Aplikację odinstalowałem i zainstalowałem i nie pomaga.

Wygląda na to, że apka ING "wtrąca" się w płatności NFC i robi bałagan. Coż, nie pierwszy raz "genialne" pomysły i idee ING uprzykrzają życie.

T

Odpowiedz
0 Lajków
tomtrz
Doradca z ambicjami I
2
0
12-07-2026
Wiadomość 3 z 9 (926 wyświetleń)

Może jest już jakieś rozwiązanie problemu? Też mam ten sam problem. Pomaga tylko restart telefonu, ale wystarczy raz wejść do aplikacji ING i znowu trzeba restartować telefon by działały płatności zbliżeniowe.
Odpowiedz
0 Lajków
Den1
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
1
0
17-07-2026
Wiadomość 4 z 9 (657 wyświetleń)

Re: Re.: Problem z płatnością zbliżeniową Google Pay NFC

tomtrz, Den1 skontaktujcie się z nami na czacie po zalogowaniu do Mojego ING. Przyjmiemy w tej sprawie zgłoszenie techniczne. 

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1155
226
07-06-2017
Wiadomość 5 z 9 (648 wyświetleń)

Też zauważyłem, że uruchomienie aplikacji ING na telefonie uniemożliwia płatność telefonem, nawet jeżeli aplikację zamknę i próbuję płacić godziny później - dostaje komunikat od aplikacji ING o braku kart.

Zauważyłem, że ręczne uruchomienie aplikacji Google Portfel - Wallet i potwierdzenie tożsamości pozwala zapłacić zbliżeniowo telefonem.

Coraz bardziej mnie to utwierdza w przekonaniu, że to aplikacja ING robi bałagan bo po uruchomieniu próbuje zmieniać konfigurację płatności NFC.

Przez kilka lat nie było takich kłopotów - a korzystałem tylko z płatności przez Google Wallet i korzystałem z apki ING.

Drogie ING z działem rozwoju oprogramowania - ogarniecie się ?

T

Odpowiedz
0 Lajków
tomtrz
Doradca z ambicjami I
2
0
12-07-2026
Wiadomość 6 z 9 (644 wyświetleń)

U mnie dokładnie ten sam problem co przedmówcy. Na razie dwa razy zostałem poinformowany, że mam coś źle ustawione w telefonie. Ciekawe ile osób musi się zgłosić żeby zaczęli traktować problem na poważnie. Bank promuje bankowość mobilną, ale jednocześnie utrudnia istotne aspekty jak płatności zbliżeniowe.
Odpowiedz
0 Lajków
rewa
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
17-07-2026
Wiadomość 7 z 9 (608 wyświetleń)

Re: Re.: Problem z płatnością zbliżeniową Google Pay NFC

Ja już się kontaktowałem zarówno telefonicznie, jak i na czacie, to poinformowano mnie, że to ja mam coś źle ustawione i zamknięto sprawę.

Odpowiedz
0 Lajków
rewa
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
17-07-2026
Wiadomość 8 z 9 (606 wyświetleń)

Walczę z tym samym problemem po powrocie na Xiaomi z nowym HyperOS.

Na swoim przykładzie zauważyłem, że problem prawdopodobnie pojawił się od momentu, gdy aplikacja ING umożliwiła aktywację na nowym urządzeniu poprzez poświadczenie kartą zbliżeniową. Od tego czasu aplikacja wydaje się tworzyć powiązanie z modułem NFC i otrzymuje uprawnienie, którego nie da się później zmienić z poziomu ustawień telefonu. Wygląda to tak, jakby miała ono wyższy priorytet niż Google Wallet.

Efekt jest taki, że próba płatności dowolną kartą dodaną do Portfela Google kończy się komunikatem o konieczności ustawienia płatności w aplikacji banku. Przerobiłem wszystkie rozwiązania opisywane w tym wątku oraz różne konfiguracje ustawień NFC i niestety problem nadal występuje.

Co ciekawe, udało mi się odtworzyć prosty scenariusz:

• po zainstalowaniu aplikacji ING, ale przed zalogowaniem, Google Wallet działa prawidłowo,

• po zalogowaniu do aplikacji problem wraca,

• po odinstalowaniu aplikacji ING płatności Google Wallet ponownie działają bez problemu.

Oczywiście nie przesądza to, gdzie dokładnie leży przyczyna, ale wygląda na problem związany ze współpracą aplikacji ING z HyperOS i obsługą NFC.

Jedyne skuteczne rozwiązanie, jakie u mnie działa, to odinstalowanie aplikacji ING, co niestety nie jest rozwiązaniem na co dzień. Spróbuję jeszcze skontaktować się z pomocą techniczną ING. Jeżeli nie będzie perspektywy rozwiązania problemu, to chyba pozostanie rozważyć zmianę banku, bo coraz częściej zdarza się stać przy kasie i nie móc zapłacić od razu.

Odpowiedz
0 Lajków
mim_pl
Nowy w branży I
Nowy w branży I icon
1
0
27-07-2026
Wiadomość 9 z 9 (6 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum

Walczę z tym samym problemem po powrocie na Xiaomi z nowym HyperOS.

Na swoim przykładzie zauważyłem, że problem prawdopodobnie pojawił się od momentu, gdy aplikacja ING umożliwiła aktywację na nowym ur

...

27-07-2026
Re: Załadanie konta na selfie nie działa

Telefon to Alcatel 1B 2022, ma zainstalowany system Android 11 Go.

27-07-2026
Re: Załadanie konta na selfie nie działa

Prosimy, podaj nam model telefonu, na którym masz zainstalowaną aplikację oraz wersję systemu operacyjnego. 

27-07-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy