Płatności

Odpowiedz

Prowizja za przewalutowanie ?

Od lat place karta ing pl na poczcie w Wielkiej brytanii i dzisiaj zauwazylam ze od 3 lutego zaczynacie za kazdym razem kiedy zaplace te karta braz jaka sprowizje za przewalutowanie ... ?

Nigdy takich oplat nie bylo wiec skad nagle sie to wzielo i o co wogole chodzi ? Place te karta ze 2-3 razy na tydzien, nie usmiecha mi sie za kazdym razem placic po 3zl i wiecej, w ciagu miesiaca to niezla suma sie zbiera ...

Jak sie tego pozbyc i skad wogole to sie wzielo ?

Odpowiedz
0 Lajków
magdazdeb
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
1
05-02-2016
Wiadomość 1 z 8 (31 148 wyświetleń)

Re.: Prowizja za przewalutowanie ?

Dokonaliśmy zmian w rozliczeniach transakcji zagranicznych dokonywanych kartą VISA.

Od 29 stycznia naliczamy prowizję za tego typu transakcje w wysokości 3% kwoty płatności.

Zmieniła się natomiast waluta rozliczeniowa tej kart. Jest nią teraz złotówka. Dlatego gdy płacisz kartą w Wielkiej Brytanii ma miejsce tylko jedno przewalutowanie - z GBP na PLN.
Wcześniej walutą rozliczeniową było EUR, dlatego też miały miejsce 2 przewalutowania GBP–EUR–PLN.

Odpowiedz
0 Lajków
LeszekP
Były moderator
Były moderator icon
20
5
12-10-2015
Wiadomość 2 z 8 (31 116 wyświetleń)

Super, czyli w tym momencie nie oplaca mi sie kompletnie konto w banku ing i najlepiej je bedzie zamknac, czy jest jakas inna opcja by korzystac z jakiejs karty ing za granica i nie placic prowizji od kazdej tranzakcji ?

czy zaistnialy rowniez jakies zmiany jesli chodzi o przelewy walutowe z ing do uk ? czy wszystko po staremu w tym temacie

Odpowiedz
0 Lajków
magdazdeb
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
1
05-02-2016
Wiadomość 3 z 8 (31 074 wyświetleń)

Opłaty odnośnie przelewów walutowych do UK się nie zmieniły. 

Natomiast jeżeli chodzi o samą prowizję dla przewalutowań. Wcześniej transakcje przechodziły z GBP na EUR i dopiero potem na PLN. Faktyczne koszty tej transakcji są zatem podobne jak różnica z jaką trzeba było się liczyć przy podwójnym przewalutowaniu.

Dla przykładu:

KIEDYŚ: 10 GBP -> 14,06 EUR (po kursie VISA) -> 60,37 PLN (pobrane z konta po kursie banku) - opcja bez prowizji.
TERAZ:  10 GBP -> bezpośrednio na złotówki po kursie VISA 58,94 PLN + prowizja 3% (1,77 zł) = 60,71 PLN - opcja z prowizją.

Mam nadzieję, że jasno to przedstawiłem Emotikon: Szczęśliwy

GrzegorzG
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
78
13
30-01-2016
Wiadomość 4 z 8 (31 066 wyświetleń)

tak, jasno dziekuje, jednak konto w euro bylo dla mnie wygodne gdyz czesto placilam ta karta w hiszpanii.

Prosze m zatem jeszcze odbiegajac od tematu tak po ludzku wyjasnic co zyskam otwierajac konto walutowe w gpb?

jak wowczas wyglada sprawa transferu pieniazkow z konta walutowego w gpb w ing na moje konto w uk ? jakies plusy ?

Odpowiedz
0 Lajków
magdazdeb
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
1
05-02-2016
Wiadomość 5 z 8 (31 062 wyświetleń)

Brak przewalutowania przelewu. Bezpłatne wpłaty i wypłaty w Polsce. Bezpłatne utrzymanie konta bez względu na wpływy czy są czy nie. Przelew walutowy realizowany (przy wszystkich niezbędnych danych) w ciągu dwóch dni roboczych. Możliwość korzystania z internetowych bezpłatnych kantorów jak np: cinkciarz, które oferują znacznie korzystniejsze kursy niż stacjonarne kantory.

Myślę, że to przemawia samo za siebie.

Odpowiedz
0 Lajków
GrzegorzG
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
78
13
30-01-2016
Wiadomość 6 z 8 (31 024 wyświetleń)

ok w takiem razie otwarlam konto walutowe w gpb pnline,czy dostane do niego karte ?

moj adres zameldowania jest w pl ale adres korespondencyjny w uk, czy jesli karte dostane wysla mi ja do uk ?

Odpowiedz
0 Lajków
magdazdeb
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
6
1
05-02-2016
Wiadomość 7 z 8 (30 916 wyświetleń)

Do konta w GBP nie wydajemy karty płatniczej.

Jeśli podoba ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
IwonaP
Były moderator
Były moderator icon
136
43
04-09-2015
Wiadomość 8 z 8 (30 780 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
OKO bonus - ile można mieć?

Cześć,

Ile można mieć kont oko bonus dla pojedynczego użytkownika?

Ile można mieć kont oko bonus dla konta małżeńskiego?

26-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

Czy coś się może zmieniło w tej kwestii?

24-12-2024
Re.: import przelewów split payment (MPP)

No właśnie nie jest to takie proste, bo ING Business nie jest dostępne dla JDG. Więc nawet jeśli ktośzdecyduje się płacić więcej, to nie musiałby najpierw się przekształcić w spółkę.

24-12-2024
Najbardziej pomocni użytkownicy