06-03-2016 14:22
Nie będę poruszał kwestii skąd i za ile (darmowo z prowizją) można wypłacić pieniądze.
Ciekawi mnie natomiast sprawa - kto określił mininalną kwotę wypłaty z bankomatu 50 zł?
W Polsce dostępne są również banknoty 10 i 20 zł. Dlaczego nie mogę dokonać wypłaty niższej niż 50 zł?
Pytanie to de facto nie tylko do ING ale w zasadzie całej rzeszy banków. Jedynie banki spółdzielcze udostępniają klientom możliwość wypłaty niższej kwoty (już od 10 zł).
Fakt ten irtytuje mnie z jednego powodu. Mam kartę i chce płacić kartą, ale są sytuacje, miejsca gdzie transakcji bezgotówkowej nie można zrobić (piekarnia, kiosk z gazetami). Aby kupić bochenek chleba za 5 zł muszę wypłacić 50 zł. Nie robię tego codzinnie i noszenie nawet takiej gotówki jest osobiście dla mnie zbyteczna.
09-03-2016 23:39 | Edytowano: 09-03-2016 23:40
Banknoty 10 zł i 20 zł są nominałami, które mogą powodać awaryjność urządzeń ze względu na ich stan zużycia. Najczęściej w obiegu i najczęściej niszczone. Myślę, że mogłoby to być poniekąd powodem.
W alternatywie masz do dyspozycji bankomaty sieci Palnet Cash, tam możesz wypłacić banknoty 20 zł.
Możesz też skorzystać z opcji Cashback i wypłacić dowolną kwotę do 300 zł, w dostępnym u kasjera nominale.
10-03-2016 04:40
Dziękuje za odpowiedź.
Chodzciaż bankomaty Planet Cash są w niedogodnych miejscach, siedziba banku z kilkoma bankomatami jest mi "po drodze" i to najczęściej nie tylko w moim mieście.
Po drugie klienci banków spółdzielczych też wypłacają w bankomatach Planet Cash za darmo.
Z powyżeszj odpowiedzi nasuwają się pewne wnioski.
1) Jest wielu dostawców bankomatów i z pewnością zapewnią bank o ich nieawaryjnym działaniu,
2) Można zmienić bank. Tylko czy trzeba?
Pozdrawiam.
29-03-2016 21:04
29-03-2016 21:22
@Konto usunięte Możemy w tej sytuacji zaproponować jeszcze zmianę konta Direct na konto Komfort. Opłata miesięczna za konto Komfort wynosi 12 zł, natomiast zyskuje się:
- bezpłatne wypłaty ze wszystkich bankomatów na terenie Polski,
- bezpłatne wypłaty i wpłaty w oddziałach naszego banku,
- Pakiet Abonamentowy - to pakiet 25 bezpłatnych SMS-ów o uznaniach i obciążeniach na koncie, transakcjach kartą.
30-03-2016 08:17
Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
1 | |
1 | |
1 | |
1 |