24-06-2016 18:17
Witam
Na początku tego miesiąca spłaciłem wcześniej kredyt po około 1,5 roku płacenia ( 30 tys zł ) przez stronę internetowa ing.
Jest możliwość odzyskania nadpłaconych odsetek ? Tym bardziej ze były naliczane w systemie duże odsetki mała spłata kapitału ?
Ile mam czasu żeby napisać pismo do banku ?
Mozna to zrobić online ?
Pozdrawiam
Konrad
25-06-2016 18:05
Jeśli wcześniej spłaciłeś pożyczkę gotówkową, nie zwracamy nadpłaconych odsetek.
05-07-2017 14:38
Witam
Czy coś sie zmieniło w tej sprawie w związku z stanowiskiem Rzecznika Finansowego z dn. 16.05 2016 r ?
Jestem w tej samej sytuacji że spłaciłem kredyt wcześniej i dlaczego mam nie dostać zwrotu kosztów i odsetek ?
Interpretacja Prezesa UOKiK i Rzecznika Finansowego:
Art. 49 ust. 1 ustawy należy rozumieć w ten sposób, że:
07-07-2017 13:11 | Edytowano: 07-07-2017 13:12
Art. 49. 1. Ustawy o kredycie konsumenckim brzmi następująco: „W przypadku spłaty całości kredytu przed terminem określonym w umowie, całkowity koszt kredytu ulega obniżeniu o te koszty, które dotyczą okresu, o który skrócono czas obowiązywania umowy, chociażby konsument poniósł je przed tą spłatą.”
Prowizja za udzielenie pożyczki nie dotyczy okresu, na który zawarto umowę pożyczki i nie podlega zwrotowi w razie przedterminowej spłaty.
Odsetki naliczane są jedynie za faktyczny okres korzystania z pożyczki, czyli do dnia spłaty pożyczki. Kredytobiorca nie płaci odsetek z góry za cały okres obowiązywania umowy pożyczki. Przez to nie ma podstaw do zwrotu odsetek w przypadku przedterminowej spłaty.
Mam ten sam problem. Jak to rozwiązać?
24-11-2024Witam,
mam podobnie, podczas próby aktywacji aplikacji wszystko przebiega prawidłowo aż do przyjścia smsa z kodem i po jego wpisaniu do aplikacji pojawia się ekran na wpisanie kodu przekazanego przez p
... 24-11-2024Użytkownik | Liczba Lajków |
---|---|
10 | |
6 | |
3 | |
3 | |
3 |