Kredyty hipoteczne

Odpowiedz

rozliczenie pow. kupionego mieszkania

Dzień dobry,

od pół roku mam kredyt hipoteczny w ING. Po wybudowaniu budynku okazało się, że moje mieszkanie jest o 0.05 m2 mniejsze niż w projekcie - w związku z tym, zgodnie z zapisami umowy deweloperskiej, przysługuje mi zwrot pieniędzy od dewelopera za te brakujące 0.05 m2 

Deweloper poinformował mnie, że jeżeli na zakup mieszkania zaciągany był kredyt i w związku z tym, dokonaliśmy cesji praw z umowy na bank kredytując, to należy przekazać informację o zwrocie do banku, aby ten mógł przygotować stosowne pismo wskazujące numer konta właściwy do zwrotu.

Nie uruchomiliśmy jeszcze pełnej kwoty kredytu czy w takim razie cesja weszła już w życie?

Kredyt to tylko 25% wartości całego mieszkania, reszta to wkład własny, dlaczego zwrot miałby być dokonywany na konto banku?

Czy takie zaświadczenie można samemu wygenerować z bankowości internetowej?

Odpowiedz
0 Lajków
ojiro
Doradca z ambicjami I
Doradca z ambicjami I icon
1
0
16-01-2026
Wiadomość 1 z 2 (138 wyświetleń)

Re: rozliczenie pow. kupionego mieszkania

ojiro jeśli kredyt nie został jeszcze uruchomiony (w sensie do dewelopera nie poszły jeszcze wszystkie pieniądze z kredytu), można zlecić ostatnią płatność w kwocie pomniejszonej o różnicę wynikającą z obmiaru.
Wtedy po uruchomieniu ostatnich pieniędzy dla dewelopera zostanie część nieuruchomionej kwoty – z niej można zrezygnować w placówce (wystarczy jeden kredytobiorca). Do rezygnacji potrzebne jest pismo od dewelopera o zmianie kwoty zakupu, albo potwierdzenie, że otrzymał już całość ceny zakupu w związku z umową deweloperską o danym numerze.

-----------------
Moja odpowiedź Ci pomogła? Zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Jeśli chcesz szybciej uzyskać odpowiedź, zachęcamy Cię do kontaktu na czacie w Moim ING lub skorzystania z Wirtualnego Asystenta.
Odpowiedz
0 Lajków
IlonaU
Moderator
Moderator icon
1141
226
07-06-2017
Wiadomość 2 z 2 (8 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Re: rozliczenie pow. kupionego mieszkania

ojiro jeśli kredyt nie został jeszcze uruchomiony (w sensie do dewelopera nie poszły jeszcze wszystkie pieniądze z kredytu), można zlecić ostatnią płatność w kwocie pomniejszonej o różnicę wynikającą

...

21-01-2026
Hipoteka Łączna - wkład własny - procedura

Cześć jak wygląda wkład własny w przypadku hipoteki łącznej ? Czy w takim przypadku 116k wystarczy czy wkład własny jest liczony jakoś inaczej? 

Czy jest ktoś kto jest w stanie mi to wyjaśnić jak dział

...

21-01-2026
Re: Konto na minusie

Już sobie poradziłam dziękuje za pomoc zamykam post

20-01-2026
Najbardziej pomocni użytkownicy