Odpowiedz

kredyt na mieszkanie z wykonczeniem

Czesc

Mam kredyt hipoteczny który składa się z kredytu na mieszkanie i kredytu na wykończenie. Powiedzmy ze na pewnym etapie kredytu będę miała wystarczające oszczędności które pozwolą opłacić pozostała kwotę dla dewelopera i  wykończyć mieszkanie.  Rozumiem, ze najprostszą metoda jest uruchomienie całości kredytu a potem jego nadpłacenie, ale może da się to zrobić prościej?

Stad moje pytania:

1. Czy można uruchomić cześć środków na spłatę mieszkania oraz zrezygnować  z uruchomienia reszty środków i zacząć spłacać kapitał??
  2. Czy można nie uruchamiać transzy związanej z wykończeniem mieszkania i zacząć spłacać kapitał?

dzieki !

Odpowiedz
0 Lajków
Justyna123
Nowy w branży II
Nowy w branży II icon
2
0
10-03-2020
Wiadomość 1 z 4 (3 822 wyświetleń)

Re.: kredyt na mieszkanie z wykonczeniem

Justyna,

Bank udzielając Ci kredyt udziela Ci maksymalnie takiej kwoty, jaką masz w Umowie. Nie masz obowiązku uruchomić całości środków.

Co do spłaty - jeśli dobrze pamiętam, to nie możesz zacząć spłacać wcześniej jeśli planujesz uruchomić resztę środków. Jeśli nie, to możesz złożyć wniosek o zakończenie karencji (jeśli miałaś okres budowlany w kredycie) lub jeśli nie jest to potrzebne - od razu zacząć spłacać.
Odpowiedz
0 Lajków
Galanel88
Zaprawiony analityk II
Zaprawiony analityk II icon
163
42
06-09-2019
Wiadomość 2 z 4 (3 807 wyświetleń)

Re: kredyt na mieszkanie z wykonczeniem

@Justyna123 - zgadza się, udzielamy Ci maksymalnie takiej kwoty jaką masz w umowie i nie musisz uruchamiać wszystkich pieniędzy. 

Co do Twojego drugiego pytania, jeśli zostały Ci dwie ostanie transze do uruchomienia, to są trzy opcje. 
1. Uruchomisz całość, zrezygnujesz z karencji 
2. Przedostatnia transzę (czyli ostatnią do dewelopera) zapłacisz sama, nam potwierdzisz ze zapłaciłaś, a my uruchomimy ostatnią transzę na wykończenie. Po uruchomieniu przez nas ostatniej transzy na uruchomienie możesz zrezygnować z karencji  
3. Zrezygnujesz z obu transz, potwierdzisz nam ze zapłaciłaś i ze wykonałaś prace i wtedy możesz zrezygnować z karencji.    

Jeśli podoba Ci się moja odpowiedź, daj mi lajka.
Jeśli odpowiedź Ci pomogła, zaakceptuj ją jako rozwiązanie.
Odpowiedz
0 Lajków
MartaK
Były moderator
Były moderator icon
672
176
04-09-2015
Wiadomość 3 z 4 (3 752 wyświetleń)

Re.: kredyt na mieszkanie z wykonczeniem

Gdy rezygnujesz z części kredytu przeznaczonego na finansowanie nieruchomości na rynku pierwotnym to musisz dostarczyć do Banku pismo od dewelopera mówiące, że zostało wpłacone 100% należności wynikających z umowy przyrzeczonej. Bywają z tym problemy bo deweloper może nie wystawić takiego pisma- chodzi o tzw pomiar powykonawczy. Jednocześnie gdy rezygnujesz z pieniędzy na wykończenie mieszkania to znowu musisz pokazać bankowi, że zostało wykonane wykończenie - zdjęcia po remoncie. W tej sytuacji prościej jest wypłacić wszystkie środki i zrobić nadpłatę.
Odpowiedz
0 Lajków
samoa
Pracuję w ING
Pracuję w ING icon
17
3
03-01-2019
Wiadomość 4 z 4 (3 685 wyświetleń)
Ostatnie wpisy na forum
Zamknięcie IKZE bez wpłat

Dzień dobry,
czy za zamknięcie IKZE przed upływem 12 miesięcy na które nie zostały dokonane żadne wpłaty zostanie pobrana prowizja za zwrot?

13-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Dziękujemy za opinię. Przekazałem ją do zespołu odpowiedzialnego za naszą bankowość.

12-12-2025
Re: Powrót do starego wyglądu bankowości - AKTUALNA TO STRZAŁ W KOLANO!

Witam,

Proszę o powiększenie pola tekstowego "Tytuł" oraz "Nazwa i adres odbiorcy", tak jak to było w starej wersji, a najlepiej umożliwienie opcji powrotu do starego interfejsu. Ten jest nieintuicyjny

...

12-12-2025
Najbardziej pomocni użytkownicy