09-08-2019 09:07
Dzień dobry.
Planuję poprosić o aneks do kredytu hipotecznego. Z uwagi na wzrost cen i chęć wykonania części prac z lepszych materiałów, planuje poprosić o dodatkowe 60 tys. zł (15% wartości udzielonego kredytu).
Mam już umówione spotkanie w banku. Chciałbym jednak zapytać, jak mogę przygotować się do takiego spotkania, aby skrócić ewentualny okres oczekiwania na decyzje o przyznaniu kwoty.
Zaświadczenia o zarobkach moich i żony zapewne będą potrzebne. Z jakiego okresu?
Zapewne też informacja, które z pozycji będą mnie więcej kosztować. Jeśli nie rozliczyłem jeszcze żadnej transzy to mogę wskazać pozycje bez żadnych ograniczeń?
Ile może trwać taki proces?
09-08-2019 10:06
09-08-2019 17:20
Do złożenia wniosku o aneks będą potrzebne Zaświadczenia o dochodach na naszych drukach bankowych, które można pobrać ze strony banku https://www.ing.pl/indywidualni/kredyty-i-pozyczki/kredyt-hipoteczny/proces-i-dokumenty
Dodatkowo potrzebujemy:
• numer Księgi wieczystej (może być wydruk ze strony www),
• kosztorys na kwotę podwyższenia- na naszym druku https://www.ing.pl/indywidualni/kredyty-i-pozyczki/kredyt-hipoteczny/proces-i-dokumenty \
• projekt budowlany- tylko w przypadku gdy były dokonane zmiany,
• aktualna wycena ( nie jest wymagana gdy posiadany przez nas operat szacunkowy jest aktualny (12 miesięcy), jednak w tym przypadku wartość musi pozwalać na podwyższenie i obligatoryjne będzie wykonanie inspekcji stanu zaawansowania inwestycji).
Są to standardowe dokumenty potrzebne do podwyższenia kwoty kredytu. Analityk może na dalszym etapie poprosić o dodatkowe dokumenty. Czas przygotowania aneksu to sprawa indywidualna i poinformuje już o tym doradca po przyjęciu wniosku.
@DominikaW:Nie mamy takich zgłoszeń. Proszę, zrestartuj telefon. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać, napisz do nas na czacie w bankowości internetowej. Przyjmiemy zgłoszenie techniczne.
To chyba będz
... 18-11-2024Dzień dobry, jestem tutaj nowa i nieco pogubiona Chciałabym zrozumieć z kim sie tutaj rozmawia: czy ktoś, kto ma rangę "Zaprawiony analityk" to pracownik banku? Jak rozpoznać pracownika a jak kogoś,
... 18-11-2024